Daganatos kórelőzményű betegek követése, ellenőrzése

A ráknak és kezelésének gyakori késői ha­tásai a második primer rák, a szexuális diszfunkció és a pszichoszociális problémák. Fontos szempont a kiújulás lehetősége. Kolorektális rák kezelése után az intenzív megfigyelés javítja a túlélést. Emlőrák, prosztatarák után rendszeresen mammográ­fiát kell végezni, illetve mérni kell a prosztataspecifikus antigén szintjét. Melanóma után figyelni kell a fényvédelemre és az új bőrelváltozásokra. A mellkasi/axilláris be sugárzás növeli az emlőrák kockázatát, a mellkasi besugárzás kardiovaszkuláris betegségekre is hajlamosít.

 

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Jason Wilbur
a szerző cikkei

Dr. Horváth Zsolt, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[169729] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.