hirdetés

A kardiovaszkuláris kockázat „új” szérummarkerei

Főbb tézisek:


  • 1. A 300 mg/l-t meghaladó lipoprotein(a)- (Lp[a]-) szint kardiovaszkuláris kockázati tényezőnek tekintendő. Az Lp(a)-koncentráció genetikailag messzemenően determinált, terápiásan kevéssé befolyásolható. A lipidcsökkentő kezelés előtt az Lp(a)-t a terápiás célérték kitűzése céljából kell meghatározni.
    2. A homocisztein egészséges egyének körében viszonylag gyenge korrelációt mutat a koszorúérbetegség kialakulásával, de ismert koszorúér-betegség, diabetes mellitus vagy veseelégtelenség fennállásakor a coronaria-kockázattal való összefüggése sokkal erősebb. Ezekben az esetekben a homocisztein-meghatározás hozzájárulhat a különösen veszélyeztetett betegek felismeréséhez. Már a 10–20%-kal emelkedett szérumkoncentrációnak is van klinikai jelentősége, és vitaminadással (folsav, B12- és B6-vitamin adásával) korrigálható.
    3. A C-reaktív protein (CRP) emelkedett szintje koszorúér-betegségben nem szenvedők és koszorúér- betegek körében egyaránt kockázati tényezőnek bizonyult, emellett összefüggést mutat a perifériás artériás érelzáródás, a stroke és a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatával. Az acetil-szalicilsav főleg az emelkedett CRP-szintű betegek esetében előzi meg hatékonyan a koszorúér-betegség fellépését. A sztatinok valószínűleg normális LDL-szint mellett is hatékonyak a koszorúér-betegség elsődleges és másodlagos prevenciójában, ha a CRP-szint emelkedett.

Ma általában az emelkedett LDL-koleszterin-szintet tartják a kardiovaszkuláris megbetegedések fő kockázati tényezőjének, ám a coronaria-betegség egyedi kockázata az LDL-koleszterin meghatározásával csak nagyon hozzávetőlegesen állapítható meg. A további kockázati tényezők (hypertonia, csökkent HDL-koleszterin- szint, diabetes mellitus, dohányzás, pozitív családi anamnézis) figyelembevételével az egyedi kockázat sokkal pontosabban meghatározható (lásd pl. www.chd-taskforce.de), ám még a legkedvezőtlenebb kockázati profilú betegcsoportban is csak az érintettek egy része szenved el szív-infarctust. Bár ebben jelenleg még ismeretlen kardioprotektív tényezők is szerepet játszhatnak, felvetődik olyan további kockázati tényezők lehetséges szerepe is, amelyeket eddig nem vettünk kellően figyelembe. A lipoprotein( a), a homocisztein és a C-reaktív protein olyan, ma már rutinszerűen meghatározható szérumparaméterek, amelyek igazoltan összefüggésbe hozhatók a kardiovaszkuláris megbetegedésekkel. A következőkben bemutatjuk, hogy ezek a paraméterek milyen gyakorlati jelentőséggel bírnak a coronaria-betegség kockázatának megállapításában.

 Lipoprotein(a)

 A lipoprotein(a)-t, rövidítve Lp(a)-t már 1963-ban kimutatták a szérumban mint lipidasszociált antigént. Később részletesen is feltárták az Lp(a) szerkezetét: egy LDL-szerű lipoproteinről van szó, amelyhez kovalensen kötődik egy másik fehérje, az apolipoprotein( a), röviden Apo(a).Molekuláris genetikai módszerekkel igazolható volt, hogy az Apo(a) szerkezetileg nagyon hasonlít a plazminogénhez.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Th. Demant
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.