hirdetés

EBC - ABC

ACTION (A Coronary disease Trial Investigating Outcome with Nifedipine GITS)

 Kilenc éve annak, hogy pánikot keltett egy amerikai kongresszusi előadás, amelyben bejelentették: a hypertonia kezelésére alkalmazott kalciumantagonisták 60%-kal növelik a szív-infarctus kockázatát. Az egészségügyi hatóságok és a szerzők hosszú magyarázkodásra kényszerültek, több szakember fölvetette a média és a kutatók felelősségét. Az ACTION vizsgálatot 1996-ban indították el tartós hatású nifedipin-készítmény adásával, a morbiditás és a mortalitás felmérésére.

Előzmények

 Megfigyeléses vizsgálatok alapján 1995-ben először egy kongresszusi előadásban, majd több dolgozatban ismertették azokat a megfigyeléseket, melyek szerint a kalciumantagonista nifedipin fokozza a súlyos szív- és érrendszeri események kockázatát. A szerzők által észlelt – általában idős – hypertoniás betegek csaknem valamennyien a gyors fölszívódású, rövid hatású nifedipint szedték, ráadásul sokan olyan nagy adagban, ahogyan azt hazánkban szinte soha nem alkalmazták.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Matos Lajos
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.