hirdetés

EBC - PRONTO

A perkután coronaria-beavatkozások után – az ischaemiás szövődmények megelőzése céljából – elengedhetetlen a vérlemezkék aktivitásának gyors és hatékony gátlása. A PRONTO eredményei azt jelzik, hogy a clopidogrel hatása erélyesebb, ha a betegek az intervenció előtt, az eddiginél korábban kapják a gyógyszert.

Előzmények

A perkután transzluminális coronaria angioplasztika (PTCA) mind az akut, mind a krónikus tüneteket okozó koszorúér-betegség kezelése terén alapvető beavatkozás lett, hiszen kockázata kicsi, eredménye gyors és jó, a betegnek pedig rövid ideig kell kórházban tartózkodnia. Hatékonyságát azonban csökkenti a visszaszűkülés, ami gyakori és néha már a beavatkozás után néhány hónappal megjelenik. A PTCA eredményei lényegesen javultak a stentek használatával. Az európai adatok már 1999-ben arról tanúskodtak, hogy a legtöbb országban a beavatkozások kb. 70%-ában stentet is behelyeznek, és a 2002-ben készült angol fölmérés szerint az Egyesült Királyságban a 85%-ot is elérte ez az arány. A restenosis azonban a stent körül és a stentben is kialakulhat, és az esetek 20–50%-ában újabb intervenciót tehet szükségessé.

A stent thrombosis elsődleges eseménye a vérlemezkék aktivációja. Az acetil-szalicilsav-kezelés mérsékelt hatékonyságúnak bizonyult, de a clopidogrel bevezetése a klinikai gyakorlatba az acetil-szalicilsavhoz képest is szignifikánsan javította a restenosis megelőzésének esélyét: a relatív kockázat 8,7%-kal (p=0,043) csökkent – ezt a CAPRIE tanulmány eredményei bizonyították.

A jelenlegi klinikai gyakorlatban PTCA előtt vagy a beavatkozás kezdetén szokásossá vált a clopidogrel adása, de különböző kezelési sémák szerint különböző adagokban, és a gyógyszer alkalmazásának időpontjára sem voltak megbízható adatok.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Matos Lajos
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.