Myeloma multiplex-terápia

A kezelés javallatai

A klinikai tüneteket okozó, a Durie és Salmon szerinti II. vagy III. stádiumba tartozó myeloma multiplex (MM) a szisztémás kezelés általánosan elfogadott javallata.Monoklonális immunglobulin okozta szövődmények, így például MM-hez társuló veseelégtelenség, amyloidosis, hiperviszkozitás szindróma vagy neuropathia kialakulásakor még kis tumortömeg mellett is helyénvaló elkezdeni a kezelést. Fontos, hogy a plazmasejtes neoplasiák kevesebb mint 5%-át alkotó, ritka (osszeális vagy extramedulláris) szoliter plasmocytomát ne téveszszük össze az I. stádiumú MM-mel, és ne mulasszuk el a potenciálisan kuratív kezelést.

Sugárkezelés

A myeloma-sejtek sugárérzékenyek. A szoliter plasmocytomák lehetőleg radikális sebészi reszekcióját követő sugárkezelés kuratív hatású lehet. A primer tumor területét a szokásos, frakcionált besugárzással, 40–60 Gy dózissal, 2–3 cm-es biztonsági zónával kezeljük. A csontok érintettsége esetén gondolnunk kell a csont körüli lágyrészek esetleges beszűrődésére. Lágyrészt infiltráló szoliter plasmocytoma esetében a besugárzandó terület magába foglalja a regionális nyirokcsomókat is. A szoliter plasmocytoma osszeális formájában szenvedő betegek mintegy 50%-a és az extramedulláris formában szenvedők 70%-a marad hosszú távon recidívamentes. A kiújulás általában szisztémásan, MM képében jelentkezik.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
W. Jung, F. Zettl, R. Schroers
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 3,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.