A perifériás neuropátia elkülönítő diagnosztikája és kezelése

Hend Azhary, MD; Muhammad U. Farooq, MD; Minal Bhanushali, MD; Arshad Majid, MD és Mounzer Y. Kassab, MD - Dr. Molnár Mária Judit kommentárjával

A perifériás neuropátia hátterében számos szisztémás betegség, anyagcsere-eltérés és mérgezés húzódhat meg. A leggyakoribb kezelhető okok a cukorbetegség, a pajzsmirigy-alulműködés és a táplálkozási hiányállapotok. Az elsőként elvégzendő laboratóriumi vizsgálatok a teljes vérkép, az átfogó metabolikus profil, a vörösvérsejt-süllyedés, az éhomi vércukorszint, a B12-vitamin- és TSH-szint meghatározása. Guillain–Barré-szindróma és krónikus gyulladásos demielinizációs neuropátia gyanúja esetén hasznos a lumbálpunkció és a liquor vizsgálata. Az elektrodiagnosztika segítséget nyújthat az axonális károsodások és a demielinizációs vagy kevert neuropátiák elkülönítésében. A kezelésnek a háttérben meghúzódó kórfolyamatra kell irányulnia, de nem szabad megfeledkezni a tüneti terápiáról sem.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Hend Azhary, MD
a szerző cikkei

Muhammad U. Farooq, MD
a szerző cikkei

Minal Bhanushali, MD
a szerző cikkei

Arshad Majid, MD
a szerző cikkei

Mounzer Y. Kassab, MD
a szerző cikkei

Dr. Molnár Mária Judit
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 1,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.