hirdetés

A tremorok differenciáldiagnózisa

Paul Crawford, MD és Ethan E. Zimmerman, MD - Dr. Kovács Norbert kommentárjával

A tremor a leggyakoribb mozgászavar a klinikai gyakorlatban. Nyugalmi és akciós (poszturális, izometrikus, kinetikus) tremort különböztethetünk meg. Az esszenciális tremor a remegés leggyakoribb patológiás formája, az esetek felében autoszomális domináns öröklődést mutat, a népesség 0,4–6%-át érinti. A Parkinson-kór leggyakoribb kezdeti tünete az aszimmetrikus, nyugalomban fellépő, akaratlagos mozgáskor csökkenő tremor. A pszichogén tremor hirtelen kezdődik, figyelemelterelésre megszűnik. Az egyéb típusok: cerebelláris, disztóniás, gyógyszer kiváltotta, metabolikus és ortosztatikus tremor. A diagnózis a részletes anamnézisfelvételbôl és a fizikális vizsgálatból nyert információkon alapul, de esetenként hasznos lehet az agyi dopaminerg útvonalak épségének egyfoton-emissziós CT (SPECT) vizsgálata a Parkinson-kór diagnózisában. 

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Paul Crawford, MD
a szerző cikkei

Ethan E. Zimmerman, MD
a szerző cikkei

Dr. Kovács Norbert
a szerző cikkei

Cikk[101482] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.