hirdetés

A gyengén látó beteg

A vakság az amerikaiak körében a negyedik legrettegettebb betegség az AIDS, a rák és az Alzheimer-kór után. A National Eye Institute jelentése szerint a vakság vagy csökkentlátás jelenleg 3,3 millió 40 éves vagy idősebb amerikait érint, de ez a szám 2020-ra elérheti az 5,5 milliót. Ahogy az Egyesült Államok népessége öregszik, a súlyos szembetegségben szenvedők száma is nő. A 80-on túliak jelenleg a népesség 8%-át teszik ki, de közülük kerül ki a vakok 69%-a. Az időskori maculadegeneráció okozza a vakság eseteinek 54%-át, és a fehér bőrű amerikaiak körében ez a vakság vezető oka. Az idősebbek leggyakoribb szembetegsége a cataracta, s világszerte ez a vakság első számú oka. A 90-es életévekre csaknem mindenkinél kialakul a szürke hályog, és a betegek fele már túlesik a cataracta-műtéten. A szürkehályogműtét a Medicare által legtöbbször támogatott terápiás sebészeti beavatkozás: az USA-ban több mint 1,5 millió ilyen műtétet végeznek évente. A diabeteses retinopathia a 20–74 éves felnőttek körében a vakság vezető oka az Egyesült Államokban.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Eric A. Rosenberg, Laura C. Sperazza
a szerző cikkei

cikk[] galeria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.