hirdetés

Országos Onkológiai Intézet, Rehabilitációs Részleg, Onkopszichológiai Munkacsoport, Budapest Horváth Dóra cikkei

  #1
2021-03-09 10:00:00

Kutatások szerint majd’ minden második onkológiai beteg él át onkológiai kezelései során intenzív distresszt. Az egyre effektívebbé váló és ezzel együtt sokszor időben jelentősen elhúzódó, a túlélést jelentősen megnövelő, a gyógyulást is növekvő aránnyal elősegítő onkomedikális kezelések men- tén vagy azok következtében manifesztálódó pszichológiai, pszichiátriai szimptómák, illetve a sokszor pszichogén ere- detű fizikai és testi tünetek jelentős mértékben rontják az életminőséget. Azon túl, hogy számolni szükséges akut stresszreakcióval, krízissel, de permanenssé váló szoron- gással, illetve a kezelések által provokált pszichopatológiai állapotokkal is, pszichiátriai komorbiditásokra, intenzíveb- bé váló karakterpatológiás működésekre is tekintettel kell lenni. A pszichológiai intervenciók eszközei lehetnek annak, hogy gyógyszeres beavatkozás nélkül vagy azzal kiegészítve a szorongás oldásán, pszichoedukáción és az érzelmi élmény integrációján keresztül felelős és aktív részese lehessen a beteg saját gyógyulási folyamatának. A multidiszciplináris teammunkában megvalósuló gyógyítás az integratív szemléle- tű rehabilitáció záloga. Az egészségügyi dolgozók számára az érzelmi élmény megoszthatósága a burnout prevenciójának egyik sarokköve. Magy Onkol 65:78-88, 2021

Kulcsszavak: onkopszichológia, prevenció, rehabilitáció, trau- ma, krízis, pszichoterápia, burnout, compliance, telemedicina

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.