hirdetés

Prof. dr. Szekanecz Zoltán cikkei

  #1
2018-10-17 09:00:00

A köszvény autoinflammatórikus betegség, kialakulásában az NLRP3 inflammaszóma és az interleukin-1 kiemelt szerepet játszik. A diagnosztiká­ban legfontosabb a mononátrium-urát kristály kimutatása, de érzékenyebb képalkotókkal a kristálylerakódás és a tofuszképződés is vizualizálható. A gyógyszeres kezelésre – a rohamoldásra és a fenntartó kezelésre – vo­natkozóan 2016-ban két új ajánlás is megjelent. A lényeg a húgysavszint célértékére való törekvés. A húgysavszintcsökkentés középpontjában ma is a xantin-oxidáz-gátlók (allopurinol, febuxostat) állnak. Nem szabad elfelej­tenünk az életmódi, diétás megfontolásokat sem, s tekintettel kell lennünk a vaszkuláris és metabolikus társbetegségekre.

  #2
2016-10-16 10:00:00

Emellett – kombinációban, majd fenntartó ke­zelésként – hagyományos és biológiai immunszuppresszív szerek alkalma­zandók. Súlyosabb esetekben intravénás immunglobulin, plazmaferezis is adható. A legtöbb adat az ANCA-asszociált kisér-vaszkulitiszekre, valamint a nagyér-vaszkulitiszekre vonatkozik. Az utóbbi években megjelent terá­piás ajánlások jól használhatók a napi gyakorlatban.

  #3
2016-10-15 10:00:00

A szerzők hálózati metaanalízisben hasonlították össze az egyes NSAID készítmények különböző dózisainak hatásosságát az artrózisos fájdalom kezelésében. A fájdalom és a fizikai funkció javulása szempontjából legha­tásosabbnak a 150 mg/nap dózisban adott diclofenac bizonyult.

Lancet, 2016. március

  #4
2016-02-01 18:00:00

A gyulladásos reumatológiai kórképek időben elkezdett, hatásos kezelése során ma már a biológiai terápia nélküli, vagy akár a gyógyszermentes remisszió is elérhető az esetek egy bizonyos hányadában. Ezzel jelentősen csökkenthetjük a biológiai terápiás szerek lehetséges mellékhatásait és a gazdaságra rótt terheket is. A cikk a kezelés elhagyásával kapcsolatosan rendelkezésre álló irodalmi adatokat tekinti át.

  #5
2013-12-17 11:21:00

Az itt következő közleménycsokor egybekötve nagyon fontos kérdést feszeget. Reumatológusként mindennap találkozunk azzal a közvéleményben is, de sajnos a szakmában és a döntéshozók között is elharapózott téveszmével, hogy a gyulladásos betegségek, így pl. az artritiszek, nem túl súlyos, fájdalmat ugyan okozó, de az életet nem veszélyeztető állapotok. Az elmúlt évtizedben nagyobb figyelem fordult a társbetegségek és azok kutatása felé.

  #6
2013-02-15 11:07:00

A biológiai terápia áttörést jelentett az artritiszek kezelésében, de a növekvő betegszám és költség feltétlenül indokolja más, alternatív stratégiák, köztük a biohasonló termékek bevezetését. A biohasonló molekula a referenciakészítményével azonos hatékonyság és biztonságosság igazolása után, az orvos által indikált helyettesíthetőség elveinek megfelelően alkalmazható az ugyanolyan originális molekula helyett. A gyógyszercsoporton belüli automatikus patikai helyettesíthetőség szakmailag nem támogatható. A cikkben tárgyaljuk az indikációextrapoláció és az immunogenitás kérdéseit is.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.