hirdetés

Bizonyos antikolinerg szerek veszélyei

JAMA Internal Medicine-ben megjelent obszervációs vizsgálathoz írt kommentár szerzői szerint egyes antikolinerg szerek akár 50%-kal növelhetik a demencia-kockázatát.

hirdetés

Carol Coupland és munkatársainak (University of Nottingham) eset-kontroll vizsgálata szerint (Anticholinergic Drug Exposure and the Risk of Dementia - A Nested Case-Control Study;JAMA Internal Medicine) közel 50%-kal nő a demencia-kockázat azoknál az 55 évesnél idősebb betegeknél, akik már legalább három éve naponta szednek erős antikolinerg szereket. Az antikolinerg szerek közül az antikolinerg hatásmechanizmusú antidepresszánsok, antipszichotikumok, antiepileptikumok és antiparkinson-szerek, valamint a vizeletvesztés megakadályozását célzó, húgyhólyagra ható antikolinerg szerek használata járt együtt a demencia megnövekedett kockázatával, míg az antihisztamin antikolinerg szerek és az antikolinerg gasztrointesztinális gyógyszerek esetében nem lehetett a demencia-kockázat növekedését megfigyelni.

 A vizsgálatban 55 éves és idősebb, 58.769 demens beteg, valamint 225.574 korban, nemben illesztett, ugyanazon háziorvosi praxisokból származó, nem-demens kontroll 2004 és 2016 között keletkezett orvosi adatait tekintették át (a demens betegek átlagéletkora 82 év volt, 63%-uk volt nő); a demencia diagnózisa előtti 10, illetve 20 év antikolinerg medikációját elemezték.

 A vizsgálatot vezető Coupland nyilatkozatában elmondta: az antikolinerg medikáció felírásakor az előnyök mellett gondosan mérlegelni kell a szerek kockázatait is, és amikor csak lehetséges, fontolóra kell venni alternatív megoldásokat és egyéb gyógyszercsoportokat is, továbbá fontos a gyógyszerelés rendszeres felülvizsgálata. Mint kiderült, Nagy-Britanniában a demencia diagnózisa előtti 10 évben a betegek 57%-ának és a kontrollok 51%-ának írtak fel legalább egy erős antikolinerg szert. A kutatók hozzáfűzték: ha az antikolinerg szerek és a demencia kialakulása között megfigyelt kapcsolatról bebizonyosodik az ok-okozati összefüggés, az azt jelenti, hogy a a diagnosztizált demencia esetek 10%-áért felelősek az (erős) antikolinerg szerek, ami csak Nagy-Britanniában évi 20.000 beteget jelent (az évi 209.600 új betegből).

 A demencia többi, már bizonyítottan oki, módosítható rizikófaktora a középkorúak hipertóniája (az esetek 5%-áért felelős), a diabetes (3%), az idős kori dohányzás (14%) és a fizikai inaktivitás (6,5%).

 Coupland és munkatársai farmakoepidemiológiai vizsgálata mellett ugyanabban a JAMA Internal Medicine-számban megjelent egy szakértői kommentár is, amelyben három egyesült államokbeli kutató hívta fel a figyelmet arra, hogy bár az obszervációs vizsgálatok erős és konzisztens összefüggést állapítottak meg a demencia kialakulása és az antikolinerg szerhasználat között (így Richardson és munkatársai tavalyi, a BMJ-ben megjelent tanulmánya és Gray és munkatársai 2015-ös, ugyancsak a JAMA Intern Med-ben megjelent kutatása is), az ok-okozati összefüggés bizonyításához prospektív, randomizált, úgynevezett deprescribing vizsgálatokra van szükség, amelyekben az antikolinerg medikáció elhagyásának előnyei mellett annak kockázatát is elemezni lehet. A deprescribing vizsgálatok arra is alkalmasak, hogy megállapítsák, van-e olyan kritikus időablak, amelyen belül jobban érvényesülhetnek az antikolinerg medikáció elhagyásának előnyei, és melyek azok az egyéb hatásmechanizmusú, megfizethető árú szerek, amelyekre biztonságosan lecserélhetők az erős antikolinerg gyógyszerek. A szakértői kommentárt (Preventing Alzheimer Disease by Deprescribing Anticholinergic Medications) jegyző Noll Campbell és munkatársai (Regenstrief Institute) írásukban arról is beszámoltak, hogy a közelmúltban az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) 3,3 millió dollár támogatást ítélt nekik egy ilyen randomizált, deprescribing vizsgálat lefolytatására.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.