hirdetés

A béta-blokkolók használata növelik a cukorbetegek mortalitását

Egy új kutatás szerint béta-blokkolók használata esetén cukorbetegekben emelkedik a bármilyen okból bekövetkező mortalitás kockázata.

hirdetés

Az 1999 és 2010 között végzett prospektív kohorsz vizsgálat (US National Health and Nutrition Examination Survey) eredményeit a Mayo Clinic Proceedingben közölték Tetsuro Tsujimoto (Department of Diabetes, Endocrinology, and Metabolism, Center Hospital, Tokió, Japán) és munkatársai. A vizsgálatban 2840 cukorbeteg szerepelt, közülük 697-es szedtek béta-blokkolót. A kontrollt 14 684 nem cukorbeteg jelentette, akik közül 1584 szedett béta-blokkolót. A gyógyszert szedők között jelentősen magasabb volt a CHD-ban, vagy CHF-ben szenvedők aránya (P<0,001). A diabetesek között a bármely okból bekövetkezett halálozás a béta-blokkolót szedőknél 40,6/1000 személy/év volt, míg a béta-blokkolót nem szedők esetén csak 17,1/1000 személy/évnek adódott. A diabetes nélküli esetekben ez az arány 13,8/1000 és 5,9/1000 volt. Többváltozós analízissel a cukorbetegeknél a szedők és a nem szedők kockázati aránya (HR) 1,49-nek adódott (p=0,01). Hasonló eredmény volt megfigyelhető a szelektív β1-blokkolókat szedők (HR 1,60, p=0,007) és a specifikus béta-blokkolókat szedők között (HR 1,55, p=0,01) a nem szedőkhöz képest. Nem diabeteses betegekben a béta-blokkolókat szedők és a nem szedők között nem volt különbség (HR 0,99, P=0,96).  Tovább, a bármely okból eredő halálozás lényegesen magasabb volt a diabeteses betegekben.

Mint ismeretes, ezzel ellentétben a nem cukorbetegekben a béta-blokkolók adagolása szignifikánsan csökkentette a bármely okból bekövetkező halálozást a béta-blokkolókat nem szedőkhöz képest. A béta-adrenerg receptor blokkolók adása a szívinfarktust (MI-t) követően, vagy a bal kamrai szisztolés működészavar miatt fellépő kongesztív szívelégtelenséget (CHF-et) követően közismerten javítja a szívbetegek túlélését. Szívinfarktus nélküli stabil CHD állt fenn, vagy szisztolés működészavar nélküli CHF esetén azonban nincs ilyen hatásuk. Az sem ismert továbbá, hogy a béta-blokkolók miképpen hatnak CHD-ban, vagy CHF-ben szenvedő cukorbetegeknél, Tsujimoto és munkatársai ezt a hiányt igyekeztek pótolni idézett vizsgálatkkal.

A tanulmányhoz írt szerkesztőségi közleményben Franz H Messerli és Thomas Suter (University Hospital Bern, Svájc), valamint Dr. Sripal Bangalore (New York University School of Medicine) az eredményeket „kijózanítónak” tartja. „Nem túl szerencsés módon a szívinfarktus után (MI után) végzett „kardioprotektív” vizsgálatok eredményeit kritikátlanul kiterjesztették más indikációkra is, pl. magas vérnyomásra, diabetesre, krónikus vesebetegségre, cerebrovaszkuláris betegségekre. A tanulmány és a szerkesztőségi közlemény szerzői szerint a béta-blokkolókat támogató közlemények jelentős része már több évtizede íródott, még a reperfúziós éra és a modern farmakológiai kezelések (pl. az új orális antikoagulánsok, a lipidcsökkentős szerek, és a renin-angiotenzin rendszert gátlók) bevezetése előtt. Ezek a hatásos szerek pedig jelentősen csökkentik a poszt-MI betegek mortalitási kockázatát, és így még nehezebb a béta-blokkolók lehetséges előnyeinek dokumentálása.

Cukorbetegeknél a béta-blokkolók használatához többszörös hipoglikémia és megnövekedett testsúly társul, melyek hozzájárulnak a várható kimenetel romlásához, ráadásul a szerek emelhetik a centrális vérnyomást is, ami a cukorbetegeknél fennálló merevebb artériák esetén még kifejezettebb lehet.

 

Forrás: 

1. Medscape Medical News

2. Mayo Clinic Proceedings

3. Mayo Clinic Proceedings 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.