hirdetés

A csilipaprika egyik összetevője hasznos lehet tüdőrákban

Egy most megjelent tanulmány szerint a csilipaprika egyik fontos alkotóeleme, a kapszaicin eredményesen gátolhatja az áttétek kialakulását tüdőrákban.

hirdetés

Az American Cancer Society adatai szerint az Egyesült Államokban a tüdőrák az egyik legfontosabb vezető halálok nők és férfiak körében. A szakmai társaság becslése szerint az USA-ban évente több mint 220.000 embernél alakul ki tüdőrák, és 2019-ben várhatóan több mint 140 ezren esnek a betegség áldozatául. A legtöbb haláleset a tüdőrák metasztázisaival hozható összefüggésbe.

Egy most megjelent kutatás felvetette, hogy a táplálék bizonyos összetevői lassíthatják az áttétek kialakulását: például rágcsálókban és humán sejtvonalakban a csilipaprika csípős ízét adó kapszaicin gátolja a tüdőrák metasztázisainak létrejöttét.

Piyali Dasgupta, Ph.D és Jamie Friedman (Marshall University Joan C. Edwards School of Medicine, Huntington) kutatócsoportja az American Society for Investigative Pathology éves konferenciáján mutatták be eredményeiket Orlandóban.

A kutatók azt találták, hogy a kapszaicin nem-kissejtes tüdőrákból származó sejttenyészetekben gátolta az áttétek kialakulásának első stádiumát. A tüdőrákkal megbetegített állatokban pedig a kapszaicinban gazdag étrend mellett sokkal kisebb számban alakultak ki a tüdőrák metasztázisai, mint a kontrollként vizsgált, kapszaicinnal nem dúsított táplálékot kapott állatokban. A további kutatások kimutatták, hogy a kapszaicin a sejtek proliferációjának, túlélésének és motilitásának szabályozásában fontos szerepet játszó Src jelű fehérje blokkolásával fejti ki ezt a hatását.

A kutatók remélik, hogy vizsgálatuk eredményei olyan új gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethetnek el, melyekkel lassítható a metasztatikus tüdőrák megjelenése. A kapszaicin klinikai alkalmazásához azonban szükség van a kapszaicin kellemetlen mellékhatásainak (a gasztrointesztinális irritáció, gyomorgörcsök, égő érzés) kiküszöbölésére.

Ez volt az első vizsgálat, melyben a kapszaicin ilyen irányú kedvező hatásait tesztelték. A korábbi kutatások azt igazolták, hogy e vegyület gátolhatja a tripla negatív emlőrákok kialakulását, míg más vizsgálatok szerint a colorectalis rákok kockázatának csökkentésében lehet szerepe. Végül egy korábbi kutatás azt is felvetette, hogy a kapszaicin alkalmas lehet a várható élettartam meghosszabbítására is.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.