hirdetés

A csináld-magad-technológiák demokratizálják a tudományt

A nyílt forráskódú tudományos eszközök és reagensek, valamint a megfizethető árú 3D-printerek demokratikus forradalmat indítottak az alapkutatásban és a diagnosztikában.

 

hirdetés

A Do It Yourself/DIY, azaz csináld-magad-mozgalom célja olyan eszközök fejlesztése, amelyek egyszerű, könnyen hozzáférhető és olcsó alkatrészekből épülnek fel, így helyettesíthetik az iparban használatos méregdrága eszközöket. A Nature tudományos magazinjában összegyűjtött orvosi példák főleg a „fejlődő” világ országaiból származnak, azonban minden olyan kutató és orvos használhatja azokat, aki nem rendelkezik végtelen mennyiségű anyagi forrással.

A kanadai egyetemen 1 millió dolláros konfokális mikroszkóppal dolgozó brazil Gustavo Batista Menezes, miután visszatért hazájába, saját maga által összeállított mikroszkóppal tud élő egereket vizsgálni. Egy konfokális mikroszkóp intravitális képalkotáshoz szükséges átalakítása 5-10.000 dollárba kerülne, Menezes pedig egy kiszuperált mikroszkópot tudott a helyi hardware-boltban megvett 1 dolláros plexi-lap és egy 2 dolláros infralámpa segítségével jól használható eszközzé varázsolni. Olyannyira jól működik az új mikroszkóp, hogy már kétszer is szerepelt olyan kép a Hepatology szaklap címlapján, amit ezzel a berendezéssel készítettek. Menezes a Nature Protocols című folyóiratban osztotta meg tervrajzát, itt a cikkéhez való hozzáférésért 9 dollárt kell fizetni. 

Az elmúlt évtizedben beindult DIY-mozgalom napjainkban a tudományt is demokratizálja, hiszen könnyen elérhetővé váltak az interneten az ingyenes, nyílt forráskódú tervrajzok is, sőt a nyílt forráskódú reagensek és az olcsó 3D-printerek is. Van szakember, aki elvégzi a kurátori feladatot is, így pl. Joshua Pearce amerikai anyagmérnök saját honlapján – Open-Source Lab – teszi közzé értékeléseit. Mint mondja, az open-source módszerekkel készített eszközök a kereskedelmi forgalomban kaphatók 1-10%-ába kerülnek, így pl. fluoreszcens mikroszkóphoz is hozzá lehet jutni 25.000 helyett 250 dollárért. Ráadásul a csináld-magad eszköz fenntartása, javítása is jóval olcsóbb, és nem kell hónapokat várni a szervízelésre.

A reagensek magas ára a kutatás és a diagnosztika területén egyaránt gondot okoz, azonban ma már a molekuláris biológia is működtethető nyílt forráskódú biotechnológiával. A 2017 óta létező Open Enzyme Collection vagy a FreeGenes online katalógus segítségével pl. polimerázok, ligázok, reverz transzkriptázok, restrikciós enzimek és fluoreszcens fehérjék vagy DNS-komponensek is előállíthatók, a kereskedelmi ár 10%-áért. Gazdag országok kutatói is használják ezeket a lehetőségeket, mert így akár sokkal jobb, megbízhatóbb enzimeket is be tudnak szerezni, mint amik vásárlását egyébként meg tudják maguknak engedni. A Cambridge-i Jenny Molloy munkatársaival egyenesen nyílt forráskódú bioreaktor tervezésébe kezdett, amivel magunk növeszthetjük majd azokat a sejteket, amik a kutatásainkhoz szükséges enzimet előállítják. DIY-reagensek léteznek pl. a malária-diagnosztikában, India és Tanzánia távoli vidékein is használják őket, mivel a tesztek hordozható változatát is kifejlesztették. A hordozható molekuláris esszék ráadásul gyorsan átalakíthatók: Indiában már 2020 elején elkezdték használni ezeket SARS-CoV-2-diagnosztikára, 8 dollár körüli áruk  hatodannyi, mint amennyibe a reguláris változat kerül.

Az USA-ban az egészségügyi kormányzat is támogatja a nyílt forráskódú hardware-tervek összegyűjtését: a National Institutes of Health 3D-s nyomtatási terveket tesz közzé a honlapján, a Public Library of Science pedig nyílt forráskódú eszköztárat működtet. A területnek már szakmai revíziót működtető folyóirata is van: a Journal of Open Hardware segít jó konstrukciós, kalibrációs és üzemeltetési dokumentációval rendelkező terveket találni.

A Nature-nek nyilatkozó szakértők szerint az olcsó 3D-nyomtatók megjelenése miatt ma már csak pszichológiai akadályok állnak a DIY-eszközök széles körű elterjedése előtt. Olyan 3D-printer is kapható ma már 250 dollárért, ami napenergiával működik, és egy hátizsákba belefér, sőt a nyomtatás alapanyagaként használt műanyag-rost is előállítható DIY-módszerrel, újrahasznosított műanyaghulladékból a kereskedelmi forgalomban kapható rost 20 dollár/kg-os ára helyett 1-4 dollárból. Még a molekuláris biológia élvonalában dolgozó laborok is használhatják ezeket, pl. pipetták előállítására. Míg a mikroliteres mérési tartományban, ahol kiemelten fontos a precizitás, érdemes megvenni a kereskedelmi forgalomban kapható drága pipettákat, addig a nagyobb térfogatok mérésére a csúcs-laboratóriumok is használhatnak fillérekért kinyomtatott eszközöket.   

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.