hirdetés

A CUP (Cancer of Unknown Primary) daganatok patológiai diagnosztikája

A CUP (Cancer of Unknown Primary: ismeretlen primer tumor metasztatikus állapota) egy gyakori „daganatféleség”, mely esetén a beteg anamnézisében nincsen ismert primer tumor, és a képalkotó eljárások és/vagy a patológia ugyan igazolják a daganatos betegséget, de nem tudják megadni a kiindulási helyét. A daganatbiológiai és -epidemiológiai ismeretek alkalmazásával költséghatékony patológiai differenciáldiagnosztikai algoritmusok alakíthatók ki, amelyek segítségével az ilyen esetek döntő többségében a primer daganat valószínűsíthető még akkor is, ha az még a kórboncoláskor sem mutatható ki, mert mikroszkopikus maradt vagy korábban regrediált. Az újabb CUP molekuláris diagnosztikumok hasznosan egészíthetik ki a fenti algoritmusokat, de önmagukban nem elég hatékonyak. Magy Onkol 63:67–74, 2019

Kulcsszavak: ismeretlen primer tumor, patológiai differenciáldiagnosztika, biológia

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Tímár József, Semmelweis Egyetem, II. Sz. Patológiai Intézet, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.