hirdetés

A DEXA szerinti osztályozás coxarthrosisban

Brit kutatók szerint a csontok denzitometriás vizsgálata során kapott képek felhasználásával objektívebb információkat lehet szerezni a csípő osteoarthrosisának állapotáról, mint a jelenleg használt módszerrel.

hirdetés

A nagy feloldású kettős energiájú röntgen abszorpciometriával (dual energy x-ray absorptiometry, DEXA) történő leképezés az osteoporosisban várható csonttörési kockázat felmérésének alapvető eszköze. Eredetileg a csontok ásványianyag sűrűségének felmérésére szolgál, de a legújabb szkennerek az igen magas feloldóképességnek köszönhetően olyan radiográfiás képleteket is kimutatnak, mint a beszűkült ízületi rés (joint space narrowing, JSN), vagy az osteophyták kialakulása. A jelenleg használt Rtg-leletezés során mindkét eltérést értékelik, de ez erősen szubjektív. Dr. Ben G. Faber (University of Bristol, a North Bristol NHS Trust in England) a British Society for Rheumatology évenkénti találkozóján arról számolt be, hogy az osteophyták jelenléte jobban jelzi a csípőfájdalmat, mint a JSN.

Faber és munkatársai a Rheumatology c. folyóiratban nyomtatásban is megjelent munkájukban a(z) UK Biobank-ban lévő több mint 400.000 DEXA felvétel felhasználásával egy félautomata eszközt hoztak létre mind a JSN, mind az osteophyták mérésére – utóbbit nagyobb súllyal vették figyelembe. A DEXA scan-ek átlagosan 63,7 éves személyeknél történtek; 8,1%-uknál állt fenn csípőfájdalom, 1,3%-uk osteoarthrosisát a kórházban mutatták ki, teljes csípőpótlás 0,6%-uknál történt. Az új eszköz a gépi tanulás felhasználásával számította ki az ízületi rés legkisebb szűkületét, az osteophytákat pedig kézi módszerrel számolták meg 3 helyen: az acetabulum laterális szélén, a combfej oldalsó-fölső szélén (az acetabulum fölső pereme alatt) és a combfej mediális alsó szélénél (az acetabulum alsó pereme alatt). A szerzők állítása szerint „már igazán közel állunk az eljárás teljes automatizálásához.”

A JSN legszűkebb értékét (mJSN) és az osteophyták mindhárom kiválasztott helyen kimutatható megjelenését egy 0-tól 3-ig terjedő skálán jegyezték fel, összesen tehát 4 x 3, azaz 12 volt a maximum. Ennek alapján öt fokozatot (grade-et) állítottak fel, 0-tól 4-ig terjedően. A felhasznált DEXA adatok alapján megállapították, hogy erős, fokozatosan növekvő összefüggés van az osteophyták jelenléte és a betegség kimenetele között: pl. ha bármilyen osteophytát észleltek, akkor a 3 hónapon túli csípőfájdalom, az OA kórházi diagnózisa, vagy a THR esélye (OR-je) a következőképpen alakult: 2,05, 4,98 és 6,17. A femur-fej fölső, vagy alsó osteophytái súlyosabb OR-re utaltak a kimenetel mindhárom jelzőjében, mint az acetabulum osteophytái, a legmagasabb OR-t akkor látták, ha mindhárom területen jelentős osteophyták voltak: 6,95, 20,53 és 21,79.  Összehasonlítás végett: a JSN alapján mérve a három OR csak 1,37, 3,48 és 3,91 volt.

A klinikai képpel való összefüggés igen erős, és az OA mértékek növekedésével egyre erősödött: 4-es fokozatúak esetén a 0-s fokozatúakkal összehasonlítva a teljes csípőpótló műtét (THR) kockázata az 58-szorosága (!) emelkedett. Többek között ezért is javasolható műtét előtt az OA ilyen módon történő ellenőrzése.

A tanulmány egyik erőssége a fél-automata megközelítés, ami jóval objektívebb a csípő OA radiológiai leírásánál, ráadásul ismételt vizsgálat esetén könnyebben reprodukálható eredményt ad. Az osteophyták kimutatásán alapuló osztályozás exponenciálisan jelzi a betegség klinikai helyzetének (csípőfájdalom, az OA kórházi diagnózisa, a teljes csípő-pótlás (THR)) romlását.

Dr. Faber szerint a jövőben remélhetően DEXA és szokásos Rtg felvételek is készülnek a csontok állapotának, a csípő OA-jának megítélésre. Manapság a BMD és a FRAX (Fracture Risk Assessment Tool) segítségével határozzuk meg a csonttörés kockázatát. Az új eszköz segítségével jó előre meg tudnánk mondani, hogy mely személyeknél magas az OA kockázata, kiknél lehet szükség teljes csípőpótlásra. Esetleg meg is tudnánk előzni a műtétet, vagy legalább meg tudnánk hosszabbítani a műtét előtti elviselhető állapotot.

Az ülés vezetője, dr. Tonia Vincent (Kennedy Institute of Rheumatology at the University of Oxford igazgatója) megállapította, hogy a DEXA eredményei és a „Kellgren and Lawrence (KL) osztályozás”, valamint a betegség kimenetele közötti összefüggés „valóban meglepő”, rávilágít a szerkezet és a tünetek nagyon fontos kapcsolatára osteoarthritisben.


Forrás:

Feeman S. Using DEXA to grade hip OA could aid diagnosis, prognosis. Medscape Medical News > Conference News > BSR 2022, April 19, 2022.

Faber BG, Ebsim R, Saunders FR, et al. A novel semi-automated classifier of hip osteoarthritis on DXA images shows expected relationships with clinical outcomes in UK Biobank. Rheumatology, Published 17 December 2021. keab927, https://doi.org/10.1093/rheumatology/keab927

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.