hirdetés

A diffúz, nagy B sejtes lymphoma genetikai változatai

Amerikai kutatók a diffúz, nagy B-sejtes lymphoma négy genetikai alcsoportját határozták meg, melyek alapján már érthető, hogy a betegek különféleképp reagálnak a kezelésekre.

hirdetés

Az amerikai National Cancer Institute-ban (Bethesda, Maryland) végzett vizsgálat eredményeit a New England Journal of Medicine-ben jelentették meg 2018. április 11.-én. A tanulmány az NCI-ben és más laboratóriumokban végzett két évtizedes kutatások eredményeit összegzi , és jelentős előrehaladást hozott a DNS mutációknak és a gén-expresszióknak a lymphomák biológiájára és viselkedésére gyakorolt hatásainak megértésében. A közölt molekuláris osztályozás segítséget fog nyújtani a prognózis felállításához, és a DLBCL-ben szenvedő betegek személyre szabott kezeléséhez”.

A leggyakoribb malignus lymphoma, a diffúz, nagy B-sejtes lymphoma (DLBCL,diffuse large B-cell lymphoma) két nagy alcsoportra osztható a kiindulási sejtek szerint: aktivált B-sejt-szerű (ABC) DLBCL és germinális-központú B-sejt-szerű (GCB) DLBCL. Régebben úgy hittük, hogy a DLBCL egy egységes diagnosztikai osztály, melyben a betegek drámaian eltérő választ adnak a kezelésekre – mondta Dr. Louis Staudt, az NCI rákkutató részlegének vezetője.

A kutatók 574 DLBCL-ben szenvedő beteg daganatos mintáiból bonyolult modern technikákkal kiértékelték a genomikus eltéréseket és a gén-expressziókat. Négy feltűnően eltérő csoportot különítettek el: az MCD-nek nevezettet (melyben egyszerre fordult elő a MYD88L265P és a CD78B mutáció), a BN2 csoportot (melyben BCL6 fúziók és NOTCH2 mutációk voltak), az N1 csoportot (a NOTCH1 mutációk alapján) és az EZB csoportot (az EZH2 mutációk és a BCL2 transzlokációk alapján). Megfigyelésük azt igazolta, hogy a BN2 és az EZB alcsoportban a betegek jól reagálnak a kezelésekre, míg az MCD és az N1 alcsoportban szenvedők nem válaszolnak. Ezek az alcsoportok egyaránt megtalálhatók az ABC és a GCB változatokban. Ilyen formán a betegnek lehet olyan ABC típusú DLBCL-je, amelyik rövid túléléssel jár, de lehet BN2 genetikai alcsoportú betegsége is, amelyik viszont igen jól reagál kemoterápiára. A genetikai eltérések szerint a DLBCL a legrosszabb esetben csak 26%-os túléléssel, illetve a legjobb esetben 68%-os 5 éves túléléssel párosul. Az egyes genetikai altípusokban előre meg lehet jósolni, hogy azok hogy fognak reagálni az olyan B-sejt receptor jelátvitelt gátló célzott gyógyszerekre, mint az ibrutinib (Imbruvica), vagy az acalabrutinib (Calquence).

A jövőben klinikai vizsgálatokat kell indítani annak megállapítására, hogy a DLBCL genetikai altípusai hogyan reagálnak a különböző kemo- és a különböző célzott terápiákra. Ha majd a genetikai profil-meghatározás a klinikai rutinban elérhető lesz, az orvosok kiválaszthatják a típusnak megfelelő legoptimálisabb kezeléseket. Dr. Beth Christian (Ohio State University, Columbus) kifejtette, hogy a vizsgálat „szignifikáns előrelépést jelent a DLBCL biológiai eltéréseinek megértésében. Ilyen ódon személyre szabottan lehet a betegeket kezelni, meg lehet határozni a magasabb kockázatú betegeket, és be lehet vonni a kezelésekbe a legújabb célzott terápiákat is”. Dr. Pallawi Torka (Buffalo, New York) egyenesen „mérföldkőnek” nevezte a vizsgálatot, mert eredményei közelebb hozták a nagyon heterogén DLBCL-t kialakító biológiai működések megértését, és a betegség hatékonyabb kezelésének lehetőségét. Pl. egy MCD altípusú DLBCL-ben szenvedő idős betegnél – tekintettel az életkorára és a MYD88L265P mutációra - csak kevés eredmény várható az olyan

kemoterápiától, mint az R-CHOP (rituximab, ciklosporin, doxorubicin, vincristin, prednisolon), ezért a konvencionális kemoterápia helyett ezt a beteget inkább egy olyan klinikai vizsgálatba kell bevonni, melyben célzott kezelést, esetében ibrutinibet használnak. A következő, életfontosságú lépés az lenne, hogy a fejlett szekvenálási technikákat a mindennapos klinikai gyakorlat számára is elérhetővé váljanak.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Oncology News

2. The New England Journal of Medicine

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.