hirdetés

A dohányzás rontja a sclerosis multiplex kimenetelét

Egy új összefoglaló közlemény szerint a sclerosis multiplex és a dohányzás közötti jól ismert negatív összefüggés hátterében a dohányzás által kiváltott gyulladás áll.

hirdetés

A sclerosis multiplex (SM) kialakulásának legfontosabb környezeti kockázati faktora az Epstein-Barr vírus fertőzés, a D-vitamin hiány és az elhízás mellett dohányzás. A dohányzás súlyosbítja az SM betegek mozgáskorlátozottságának, rokkantságának és agyi atrófiájának mértékét. Már korábbi kutatások is alátámasztották azt a megfigyelést, hogy a dohányzás SM betegségben rontja a prognózist, ráadásul a hatás igazoltan dózisfüggő: a gyakoribb és a hosszabb időn át folytatott dohányzás több kárt okoz.

Dr. Mattia Rosso és dr. Tanuja Chitnis (Brigham and Women’s Hospital and Harvard Medical School, Boston, Massachusetts) a JAMA Neurology-ban megjelent tanulmányukhoz a téma 1965 és 2018 közötti irodalmát tekintették át. A feldolgozásra nem alkalmas közlemények kizárása után öt olyan dolgozatot találtak, ami a cigarettázás és a betegség aktivitása közötti összefüggést vizsgálta, további öt publikáció pedig a dohányzás és az SM betegség progressziójának összefüggését taglalta. Öt olyan cikket is elemzés alá vettek, amelyek a passzív dohányzás és az SM betegség paramétereinek összefüggéseit vizsgálták, és arra jutottak, hogy mind az aktív, mind a passzív dohányzás esetén dózisfüggő volt az SM-re gyakorolt hatás.

A kutatók szerint a rendszeres dohányzás a tüdő szöveteinek irritációját indítja el, mely később olyan gyulladáshoz vezet, aminek a végeredménye a központi idegrendszer (CNS) demielinizációját kiváltó autoimmun folyamat – különösen az erre genetikailag hajlamos, sérülékeny egyéneknél. A folyamat első lépéseként a dohányzás teremtette gyulladásos környezetben a limfociták aktiválódnak. Bár a makrofág aktivitás rövid hatása kedvező volna, idővel proinflammatorikussá válik. A következő lépés a vér-agy gát destrukciója, melynek nyomán az immunsejtek bejutnak a központi idegrendszerbe és az SM-re jellemző demielinizációt eredményeznek. Az MRI-vel történt vizsgálatok is alátámasztják, hogy a dohányzás károsan befolyásolja az SM aktivitását: dohányosokban nagyobb tömegű MRI léziók mutathatók ki már a betegség korai fázisában is.

Érdekes módon nem volt kimutatható összefüggés a dohányzás és az SM betegség kimenetele között, melynek alapján a szerzők felvetették, hogy „a nikotin nem játszik szerepet az SM betegség pathomechanizmusában.” A tüdők irritációja és az autoimmunitás közötti összefüggés nemcsak SM-ben, hanem pl. rheumatoid arthritisben is kimutatható, amiből azt a következtetést vonják le a szerzők, hogy az autoimmunitás elsődleges útja a tüdők irritációja.

Az összefüggések változatosak, pl. idősebb betegeken a dohányzás korábbi SM-hez és progresszióhoz vezet. A genetikai faktorok szintén árnyalhatják a kockázatot: az apolipoprotein E4-pozitív személyeknél kevesebb mozgáskorlátozottság lép fel, mint a nem dohányzó kontrolloknál. A dohányzás felfüggesztése után 5 évvel a kockázat a nem dohányosok kockázatának megfelelően alakul. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az elektromos cigaretta (e-cigaretta) biztonságosabb lenne, de annak igazolásához, hogy az e-cigaretta vagy a gőzölés (vaporizáció) ugyanolyan kockázatos és szintén szerepet játszhat az MS betegség aktiválódásában, progressziójában, az MRI leletek romlásában, még több adatra lenne szükség.

Annyi bizonyos, hogy a „dohányzás negatívan befolyásolja az SM betegség súlyosságát és progresszióját”, ezért az SM-ben szenvedőknek a dohányzás mielőbbi felfüggesztése ajánlható.

Dr. Kathleen Costello (National Multiple Sclerosis Society, Johns Hopkins Multiple Scerosis Center, Baltimor, Maryland) szerint a tanulmány valóban kiválóan mutatott rá a dohányzás, az immunológiai mechanizmus és az SM összefüggéseire. Ugyanakkor a dohányzás mellett számos egyéb környezeti tényezőt (pl. a légszennyezés és az oldószereknek kitettség) is figyelembe kell venni, hiszen sok olyan anyaggal találkozunk környezetünkben, amelyek irritálják a tüdőket. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy az összes dohányos végül SM-ben betegszik meg, de a genetikailag hajlamosaknak azonnal abba kell hagyniuk a dohányzást.

Források:

1. McNamara D. From flame to inflammation: how smoking likely worsens MS. Medscape Medical News > Neurology News. December 24, 2019.

2. Rosso M, Chitnis T. Association between cigarette smoking and multiple sclerosis. A review. JAMA Neurol. Published online December 16, 2019. doi:https://doi.org/10.1001/jamaneurol.2019.4271

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.