hirdetés

A fiatalok jelentős alkoholizálása csökkenti az agy szürkeállományát

Egy új vizsgálat szerint a fiatal felnőttek jelentős alkoholizálása megváltoztatja az anyagcseretermékek megoszlását, ami a központi idegrendszer szürkeállományának csökkenéséhez vezet.

hirdetés

A késői serdülőkori alkoholfogyasztás drámaian emelkedik, és a nagy ivászat különösen a serdülőkori agy fejlődésére van káros hatással. Idegrendszeri képalkotó eljárásokkal ki lehet mutatni, hogy az alkoholfogyasztás felnőtteknél a szürkeállomány csökkenésével jár, a patológiai vizsgálatok szerint pedig a jelentős alkoholizálás a fehérállomány atrófiáját okozza, melyet fokális neuronvesztés kísér. Az aminosav- és az energia-metabolizmusban az alkohol hatására bekövetkező változások (pl. glutamin- és citrullin csökkenés) kísérleti állatokban és emberben is kimutathatók. A metabolikus folyamatok változása és az agyi strukturális változások valószínűleg összefüggenek, de eddig még nem történt olyan vizsgálat, melyben a metabolikus változásokat és az agyi morfometriát kombináltan értékelték volna.

Számos esetben igazolták a felnőtt alkoholisták agyi változásait, de kevés vizsgálat elemezte a serdülők és fiatal felnőttek egyre gyakoribb romaivásainak (binge drinking) hatásait. Mivel az agyfejlődés serdülőkorban és a fiatal felnőttkorban is folytatódik, fontos tudni, hogy a serdülőkori buli ivásos életvitel és a megváltozott metabolomika mennyire befolyásolja az agyi struktúrákat. Az ennek felderítésére irányuló vizsgálatot a serdülők egészségi állapotára és alkohol fogyasztásának mérésére létrehozott „Adolescents and Alcohol Study” keretein belül végezték.

Az Alcohol c. lap 2018. május 31.-i számában online megjelent tanulmányhoz a kutatók olyan fiatal felnőtteket választottak ki, akik az utóbbi 10 évben rendszeresen fogyasztottak alkoholt. Eredetileg 4127, 13 és 17 év közötti serdülő szerepelt a vizsgálatban 2001 és 2005 között (1. időpont). Minden részvevő kérdőívet töltött ki az Alcohol Use Disorders Identification Test (AUDIT-C) szerint. Ugyanezen kérdőív kitöltését 2 további időpontban 2010 és 2011 között (2. időpont), majd 2013 és 2015 között (3. időpont) is megismételték. A mérsékelt/jelentős alkoholfogyasztást férfiakban a 4-es, nőkben a 3-as AUDIT-C érték, a 2-es vagy alacsonyabb érték a kisfogyasztókat jelentette. A vizsgálat végén 35 mérsékelt/jelentős ivó és 27 kisfogyasztó adatait tudták értékelni.

Összehasonlították a gyenge (keveset) fogyasztók és a mérsékelt ivók/jelentős ivók szérum metabolitjainak tömegspektrometriával mért koncentrációját, ugyanakkor 3-T MRI-vel felmérték a vizsgált személyek agyi szürkeállományának mennyiségét is. A szérummintákból 100 metabolitot vizsgáltak, de csak a mérsékelt/jelentős ivóknál észlelt magasabb 1-metilhisztamin koncentráció tért el szignifikánsan a kontrolltól (P=0,0011), akiknél a kisfogyasztókhoz képest magasabb volt a kreatin és az arginin szint is. Eltéréseket találtak a kisfogyasztók és a mérsékelt- illetve a jelentős ivók között az aminosav- és az energia metabolizmusában (kreatinin, metilhisztamin). Az 1-metilhisztamin értékek változása – különösen fiatal nőkben- összefüggést mutatott a szürkeállomány csökkenésével. A mérsékelt/jelentős mennyiségű alkoholt fogyasztóknál szignifikánsan csökkent az agy szürkeállományának volumene a kisfogyasztókhoz képest (átlagos ± SD, 675,7 ± 51,2 ml, versus 712,3 ± 51,4 ml, P=0,007). 

Pearson-korrelációs számításokat is végeztek, melyek szerint szignifikáns fordított összefüggés mutatkozott a szürkeállomány és a kreatin, valamint az 1-metilhisztamin között. A korreláció szignifikáns maradt a nők körében, de a férfiakéban nem. (Heikkinen megjegyezte, hogy az 1-metilhisztamint az agy hisztaminból állítja elő). „A hisztamin kibocsájtás a neuroimmun-válasz része és az alkohol által okozott agykárosodás egyik lehetséges oka”. A doktornő ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az MRI vizsgálatot csak a 10 éves megfigyelési periódus végén végezték, tehát az ok-okozati összefüggésben más tényezők is szerepet kaphattak.

 

Forrás: 

1. Medscape Mecal News

2. Alcohol

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.