hirdetés

A fokozott légszennyezés koraszüléshez vezethet

A várandósság utolsó trimeszterében elszenvedett nagyobb légköri policiklikus aromás szénhidrogén expozíció megnöveli az idő előtti szülés kockázatát.

hirdetés

A koraszülöttség, melynek gyakorisága az USA-ban 12-13%, fontos egészségügyi jellemző. A policiklikus aromás szénhidrogének természetes szennyezőanyagok, melyek például a kőszén, dízel, és benzin nem tökéletes égésekor keletkeznek. Tanulmányok szerint a terhesek expozíciója szerepet játszhat a koraszülések számának növekedésében. Az Environmental Research-ben megjelent tanulmány célja a várandósság alatti policiklikus aromás szénhidrogénekkel történő expozíció és a koraszülés közötti kapcsolat kiértékelése.

Padula és mtsai olyan nők adatait dolgozták fel, akiknek 2001 és 2006 között született gyermeke, és akiknek a lakhelye az elsődleges megfigyelési központtól (Fresno, Kalifornia) 20 km-en belül volt található. A fresno-i expozíciós adatokból egy tér- és időbeli modellt alkottak. A terhességi kor és további releváns kovariánsok értékeit a születési anyakönyvi kivonatokból állapították meg. Összefüggést találtak a terhesség utolsó hat hetében a policiklikus aromás szénhidrogének - kitettség és a 20-27. héten történő születés között Érdekes, hogy ellentétes tendenciát találtak az első trimeszterben elszenvedett expozíció és a koraszülések száma között. Utóbbi miatt a koraszülést befolyásoló tényezőknek egy, a vártnál komplexebb rendszerét szükséges számításba venni.

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.