hirdetés

A gyomorsav elleni szerek fokozhatják az allergiák kockázatát

Nature Communication-ban 2019. július 30-án online megjelent tanulmány szerint a gyomorsav lekötő gyógyszereket szedő betegeknél növekszik az allergiás megbetegedések kockázata.

hirdetés

A protonpumpa-gátlók és az egyéb gyomorsav csökkentő szerek megakadályozzák a fölső gasztrointesztinális fekélyek kialakulását. E szerek nem csak a gasztrointesztinális reflux és a dyspepsia kezelésére használatosak, hanem eosinophil oesophagitisben és bizonyos kardiovaszkuláris betegségekben, illetve a fekélyek és vérzések megakadályozására preventiv célból a krónikus fájdalmakra adott nem szteroid gyullladásgátlók (NSAID) mellé is rendelik. Kedvező biztonságossági adataik miatt a belosztályokról hazaengedett betegek 44,9%-ának, a sebészetről kiengedett betegek 23,3%-ának zárójelentésében szerepel ezen szerek valamelyikének szedésére vonatkozó javaslat.

Biztonságosságuk mellett azonban mellékhatásaik sem elhanyagolhatóak, egyre több tudományos közlemény igazolja, hogy a protonpumpa gátlók hosszú idejű folyamatos szedése számos mellékhatással járhat. Ezek között szerepelnek a csontritkulásos eredetű csonttörések, a Clostridium difficile, vagy egyéb eredetű gasztrointesztinális fertőzések és a penumonia is. A gyomorsav-lekötők és az allergia kockázatának összefüggését is már több tanulmányban kimutatták.

Dr. Galateja Jordakieva (Medical University of Vienna, Austria) és munkatársai a Nature Communication-ban 2019. július 30-án online megjelent népesség alapú vizsgálatukban is azt igazolták, hogy a gyomorsav-lekötő gyógyszereket szedőknél megemelkedett az anti-allergiás szerek felírása. Az osztrák állam lakosságának mintegy 97%-át kitevő 8,1-8,3 millió személy betegbiztosításai adatait nézték át 2009 és 2013 között. A gyomorsavcsökkentők mellett kontrollként az egyik osztrák megye adataiban a magasvérnyomás elleni és/vagy a lipidcsökkentő gyógyszerek felírási szokásait is elemezték. Valamennyi gyomorsav-lekötő/csökkentő gyógyszer (prortonpumpa gátlók, sucralfát, H2-receptor antagonisták, prosztaglandin E2 /PGE2/) valamint a különféle antiallergiás szerek (pl. antihisztaminok, specifikus allergén immunterápia) felírási gyakoriságát elemezték. Úgy találták, hogy azoknál a személyeknél, akik számára előzetesen gyomorsav-csökkentőket rendeltek, mintegy kétszeresére nőtt az allergia elleni szerek felírása azokhoz képest, akik nem kaptak előzetesen gyomorsav gátlókat (RR: 1,96, 95%CI 1,95-1,97). Az egyik regionális osztrák adatbázisban még magasabb, mintegy háromszoros volt az anti-allergiás gyógyszerek felírási gyakorisága a gyomorsav gátlók használata után (RR: 3,07, 95%CI 2,89-3,27).

Általánosságban az allergia elleni szerek felírása minden fajtájú gyomorsav-gátló szer után emelkedett volt (kivéve a PGE2 után, mivel ezeket a szereket olyan ritkán írják fel, hogy az ezzel kapcsolatos adatok nem voltak statisztikailag értékelhetőek). A felírások gyakorisága a betegek neme és életkora szerint is eltért, a nőbetegek nagyobb arányban részesültek allergia elleni kezelésben a savcsökkentő szedést követően, mint a férfiak (2,10 vs 1,70, P<0,001), illetve az idősebbek gyakrabban szorultak allergia elleni szerekre, mint a fiatalok: a 20 évesnél fiatalabbak 1,47-szer (95%CI 1,45-1,49), gyakrabban kaptak antiallergiás szert gyomorsavcsökkentő szedése után, mint azok, akik nem részesültek savcsökkentő kezelésben, míg 60 éves kor fölött ez az arány 5,20-ra emelkedett (95%CI 5,15-5,25). Már az évenkénti mindössze 6 dózis gyomorsav-gátló használat is megemelte az anti-allergiás szerek felírásának esélyét.

Amennyiben a betegeket az egy év alatt bevett gyomorsav inhibitorok napi dózisai szerint negyedekbe csoportosították, ki lehetett számítani, hogy a gyomorsav-gátlók kumulatív expozíciója minden negyedben egyértelműen növelte az anti-allergiás gyógyszerek használatát. Például az egy év alatt mindössze 20 napi dózist használók (első negyed) kockázata csak 1,28-cal (95%CI 1,18-1,39) nőtt. A harmadik negyedbe soroltak már évente 68-213 napi dózist használtak, náluk az anti-allergiás szerek használata már 2,67-szeresére (95%CI 2,47-2,88) emelkedett. A legfölső, negyedik negyedben a betegek évente több mint 213 napi adagot vettek be a gyomorsav-lekötő gyógyszerekből, az anti-allergiás szerek használata 2,57-re (95%CI 2,38-2,78) emelkedett, ami arra utal, hogy az emelkedés egy bizonyos plató elérése után megáll.

Mivel a tanulmányban szereplő minden típusú gyomorsav gátló után emelkedett az anti-allergiás szerek használatának szükségessége, a szerzők úgy gondolják, hogy nem az egyes gyomorsav-gátló szerek speciális hatásairól van szó, hanem a gyomor pH-jának szabályozása a fő hatásmechanizmus.

Források:

1. Parry NM. Gastric acid inhibitor use may up allergy risk. Medscape Medical News. August 05, 2019.

2. Jordakieva G, Kundi M, Untersmayr E, et al. Country-wide medical records infer increased allergy risk of gastric acid inhibition. Nature Communications 2019;10, 3298.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.