hirdetés

A H. pylori kezelés hatása a bél mikrobiomra

A Helicobacter pylori (H. pylori) fertőzés kiküszöbölésére adott antibiotikumok átmenetileg növelik a bélrendszeri mikrobiom antibiotikumokkal szembeni rezisztenciáját.

hirdetés

A H. pylori fertőzések egyre nehezebben gyógyíthatók, mivel egyre több rezisztens törzs jelenik meg, ezért többféle gyógyszerből álló kombinációkat használunk, ami viszont káros lehet a belekben élő mikroorganismusok számára, és lehetőséget ad a kórokozóknak a saját rezisztenciájuk kialakítására. Dr. Jyh-Ming Liou (National Taiwan University, Taipei) és munkatársai ezen kockázatok megismerésére felnőttkori, nem megfelelően elpusztított H. pylori fertőzéses eseteket vizsgáltak, az eredményeket a 2022-es  Digestive Disease Week-en ismertették.

280 második vonalú levofloxacin-négyes, vagy bizmut-négyes kezeléseket kapó betegeket randomizáltak. Kiinduláskor az egyes betegcsoportok között nem volt statisztikailag jelentős demográfiai, dohányzási- és alkohol-fogyasztási különbség, és nem volt különbség a fekélyekben és az egyes mikrobiomok antibiotikum-rezisztenciájában sem. A levofloxacin-négyes a következőkből épült fel: az 1-7. napokon esomeprazol napi 2 x 40 mg, és amoxicillin napi 1 g melyet a következő 7 napban napi 2 x 40 mg esomeprazol és napi 2 x 500 mg metronidazol követett. A bizmut-négyesben a betegek 10 napon át a következőket szedték: esomeprazol napi 2 x 40 mg, bizmut tripotassium dicitrát napi 4 x 300 mg, tetracyclin napi 4 x 500 mg és metronidazol napi 3 x 500 mg.

A résztvevőktől székletmintát vettek a kiinduláskor, a 2. és 8. héten, valamint a betegség gyógyulását követő 1 év elteltével, és vizsgálták a mikrobiota összetételét és antibiotikus érzékenységét.

A kétféle kezelés után gyakorlatilag azonos mértékben sikerült kiirtani a H. pylorit a második vonalú levofloxacin-, illetve a bizmut-kezelésekkel (87,9% vs 87,5%). Amennyiben ezeket a kezeléseket „rescue” kezelésként, harmadik vonalban alkalmazták, szintén azonos sikerrel jártak. A második és harmadik vonalú alkalmazás összetett sikere 95,6% és 96,6% volt az előző sorrendnek megfelelően. A két kezelés viszont mellékhatásaiban lényegesen eltért: a levofloxacin-négyes mellett 48,4%-ban, a bizmut-négyes mellett 77,3%-ban jegyeztek fel mellékhatásokat, a különbség statisztikailag szignifikáns volt (P<0,0001). Egy év után a levofloxacin csoportban 2,5%-ban, a bizmut-csoportban 3%-ban volt még kimutatható a H. pylori.

A mikrobiom baktériumaiban kialakult antibiotikus rezisztencia mérésére metagenomikus szekvenálást végeztek a 16S rRNS szekvenálásával. A nemzetség és a speciesek aránya a kezelést követő második hétben változott lényegesen a kiinduláshoz képest: 52,4%-ban a levofloxacin- és 45,1%-ban a bizmut-kezelést kapó csoportban. Ugyanakkor 8 héttel a kezelés megkezdése után a jelentős változások aránya már lényegesen lecsökkent, 5,8% és 21,5% volt az előző sorrendben. Egy év elteltével viszont már csak 0,9%-ban és 8,4%-ban lehetett változásokat kimutatni.

Tehát a kétféle antibiotikus kombináció nem befolyásolta lényegesen az alsóbb bélszakasz baktérium-összetételét. Egyik újabb antibiotikumnak sem lesz jobb a hatása, mivel a rezisztencia igen gyorsan kialakul, egyre rosszabb eredményeket fogunk elérni a H. pylori kezelésében. Vélhetően új technikákkal lehet majd az új, speciális antibiotikumok H. pylori elleni rezisztenciáját mérni, mielőtt azokat a kezelésbe bevezetnénk.

 

A H. pylori fertőzés kezelésére második vonalban alkalmazott levofloxacin négyes kezelés és a bizmut négyes kezelés nagyjából egyező eredményeket hoz. Ezen H. pylori fertőzés kezelésére egyre gyakrabban alkalmazott antibiotikumok nem okoznak hosszú idejű mikrobiom problémákat, viszont a környezetben egyre akkumulálódó antitestek a baktériumok mutációit válthatják ki, ezért az antibiotikumokat egyelőre megfelelő óvatossággal szabad csak használni. 

Forrás:

Harrison L. H pylori antibiotics briefly disrupt gut microbiome. Medscape Medical News > Conference News > DDW 2022. May 27, 2022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.