hirdetés

A kávé kedvező egészségügyi hatásai

Az átlagos kávéfogyasztás (körülbelül 3-5 csésze naponta) segít megelőzni számos krónikus megbetegedést a koffein számos egyedülállóan előnyös tulajdonsága okán.

hirdetés

A kávét, mint a világ egyik leggyakrabban fogyasztott italát, már régóta vizsgálják az orvosok és kutatók. Az elmúlt évtizedek kutatási eredményei jelentősen megváltoztatták a kávé egészségre gyakorolt hatásairól alkotott képet. Míg a 70-es és 80-as években a kávéval hozták összefüggésbe a daganatos és a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, addig mára kiderült, hogy a kávé nem jelent kockázatot sem a rák, sem a diabétesz, sem krónikus légzőszervi megbetegedések kialakulása szempontjából, sőt, a kardiometabolikus kockázatot valószínűleg előnyösen befolyásolja.

Az elmúlt évtizedben több, nagyszámú populációt vizsgáló elemzés alapján elmondható, hogy a kávéfogyasztás csökkenti a teljes halálozási arányt. A japán, angol és amerikai kutatók eredményei szerint ez az összefüggés még az etnikai hovatartozás figyelembe vétele után is nyilvánvaló.

Egy 2019-es metaanalízis megállapította, hogy a kávéfogyasztás halálozást csökkentő hatása még az egyéb kockázati tényezőkkel: dohányzás, alkoholfogyasztás, életkor és testsúly végzett korrekció után is fennállt. Az előnyök a napi legfeljebb 8 csésze kávéfogyasztóknál figyelhetők meg, függetlenül a fogyasztók koffein-anyagcseréjétől, és attól is, hogy koffeines vagy koffeinmentes, instant vagy őrölt kávét fogyasztottak.

Diabetes

Minden további, naponta elfogyasztott csésze kávé akár 7%-kal is csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ezzel szemben, a 4 éven keresztül csökkenő kávéfogyasztás összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség magasabb kockázatával. Leginkább az ebédidőben fogyasztott  kávénak van védőhatása.

A kávé állítólagos antidiabetikus hatása többféleképpen magyarázható. Úgy tűnik, hogy mind a koffeines, mind a koffeinmentes kávé csökkenti a máj inzulinrezisztenciáját és véd a glükóztolerancia romlása ellen. Más vizsgálatok szerint a kávéfogyasztás javítja az adipocita- és májfunkciót, csökkenti a zsírtömeget és javítja lipidanyagcserét.

Az előnyök a kávé egyedülálló összetételéből is származhatnak, köszönhetően a benne található polifenoloknak, pontosabban a klorogénsavnak, mely jótékonyan hat a glükózszabályozásra.

Kardiovaszkuláris és cerebrovaszkuláris betegségek

A kutatási eredmények alapján a napi 3-5 csésze kávét fogyasztóknál jelentősen kisebb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűsége, csökken a koszorúér-betegség, a szívelégtelenség és a pitvarfibrilláció kockázata. Úgy tűnik, hogy a rendszeres kávéfogyasztás nem befolyásolja a vérnyomást, sőt, a magas vérnyomás kockázatának mérsékelt csökkenéséhez vezethet. A klorogénsav ebben is szerepet játszhat, mivel a szisztolés és diasztolés vérnyomást jelentősen csökkenti.

A kávéfogyasztás csökkentheti az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL)-koleszterin oxidációját, a gyulladásos markereket és a szív- és érrendszeri betegségekkel összefüggésbe hozható fehérjemarkerek, például a leptin és a kitináz-3-szerű 1-es-fehérje szintjét.

Az, hogy a kávéfogyasztás érdemben csökkenti-e a stroke kockázatát, valamivel kevésbé egyértelmű. Egy 2014-es metaanalízis gyenge összefüggésről számolt be, míg egy nemrégiben készült, 2,4 millió résztvevőre hivatkozó metaanalízis adatai alapján a napi 3-4 csésze kávét fogyasztók körében 21%-kal csökkent a stroke kockázata.

Úgy tűnik, hogy a kávé koleszterinszintre gyakorolt hatása nagymértékben függ attól, hogy milyen formában fogyasztják. A szűretlen kávék (pl. a francia préseléses módszerrel készült kávé) különösen sok kafesztolt tartalmaznak, amelyet a humán táplálkozás leghatásosabb koleszterinszint-emelő vegyületének tartanak. Kimutatták továbbá, hogy míg a szűretlen eszpresszók magasabb LDL‑szintet eredményeznek, ez a hatás nem volt megfigyelhető a hagyományos őrölt vagy instant kávét fogyasztóknál.

Rák

Jelentős megfigyelés, hogy a kávé képes megfékezni számos daganatot, leginkább az endometriumrákot és a májrákot. Kimutatták, hogy a kávéfogyasztás növekedésével jelentősen csökkent a hepatocelluláris karcinóma kockázata. Bár úgy tűnik, hogy az endometriumrák aránya mind a koffeines, mind a koffeinmentes kávé hatására csökken, a hepatocelluláris karcinóma esetében csak az előbbinek látszik ezirányú hatása.

Gyengébb, fordított összefüggés figyelhető meg a kávéfogyasztás és az ösztrogénreceptor‑negatív és posztmenopauzális emlőrák, a melanoma, a bazálsejtes karcinóma, a szájüregi- és a garatrák, a vastagbélrák, valamint a halálos és a lokalizált prosztatarák kialakulásának kockázata között.

Neurológiai és pszichiátriai hatások

Egy vizsgálat szerint a rendszeres kávéfogyasztók a nem kávézókhoz képest fokozott koncentrációra utaló funkcionális változásokat mutattak, valamint javult a motoros kontrolljuk és az éberségük. Más kutatások azonban nem találtak összefüggést a kávé és a jobb kognitív funkciók között.

A kávé hangulatjavító tulajdonságai szerepet játszhatnak a mentális zavarok enyhítésében. Nem csak a nagy-, de már a kismértékű kávéfogyasztás is jelentős, körülbelül 30%-os enyhülést hoz  depresszióban. Az öngyilkosság kockázata mintegy 45%-kal csökkent azoknál, akik napi 2-3, illetve 4 vagy több csésze kávét fogyasztottak, szemben a heti 1 vagy kevesebb csésze kávét fogyasztókkal.

A kávéfogyasztás számos neurodegeneratív betegséggel szemben is jótékony hatású. Az enyhe kognitív károsodásban csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát illetve késlelteti  a kialakulását. Csökkenti a Parkinson‑kór kialakulásának kockázatát is, és szerepet játszhat a Lewy-testek kialakulásának megelőzésében.

A jótékony hatás a kávéban található koffeinnek köszönhető, mely ismert neuroprotektív tulajdonságokkal rendelkezik, és a szerotonin- és dopaminaktivitás megváltoztatásával rövid távon befolyásolja a hangulatot. Megjegyzendő, hogy a koffeinmentes kávé nem mutatott hasonló védőhatást a Parkinson-kór kialakulásában, nem csökkentette az öngyilkosság kockázatát és nem növelte a kognitív teljesítményt sem.

Májbetegség

A kávé leginkább a májkárosodással kapcsolatban bizonyult jótékony hatásúnak. A napi 2 csészével megnövelt kávéfogyasztás nagymértékben csökkenti az alkoholos cirrózis és az ehhez kapcsolódó halálozás arányát. A kávét fogyasztóknál nem csak a nem alkoholos zsírmájbetegség (NAFLD) kialakulásának kockázata csökken jelentősen, hanem a májfibrózissal szemben is védettebbek, ha már NAFLD-ben szenvednek. Valószínűsíthető továbbá, hogy a kávé lassítja a májbetegség progresszióját az előrehaladott hepatitis C‑ben szenvedő betegeknél is.

E hatások hátterében számos lehetséges mechanizmus áll. A koffein, mint adenozinreceptor‑antagonista, serkenti a szövetek helyreállítását, ezáltal potenciálisan megakadályozza a májfibrózist, és korlátozza a kollagén lerakódását a májban.

A kutatási eredmények alapján egyre inkább világossá válik a kávé jótékony hatása, a benne található számos vegyület rendelkezik antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással, ám a kávéban található több mint 1000 ismert vegyület pontos hatásmechanizmusának továbbra is ismeretlen.

A kávéfogyasztás azonban nem kockázatmentes. A koffeintartalmú kávé potenciálisan növelheti a zöldhályog kialakulásának kockázatát, megemelheti a vérnyomást és a pulzusszámot azoknál, akik nem szoktak hozzá a fogyasztásához, ronthatja az alvás minőségét, és szorongáshoz vezethet, diszfóriát, valamint - ritka esetekben - pszichotikus vagy mániás tüneteket idézhet elő. A koffeinbevitelt csökkenteni kell, vagy meg kell szüntetni a terhesség alatt, tekintettel arra, hogy a kávéfogyasztás összefüggésbe hozható a kisebb születési súllyal és a vetéléssel is.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/954638#vp_1

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.