hirdetés

Sok kávéval a sclerosis multiplex ellen

Két új eset-kontroll vizsgálat szerint a napi rendszerességgel fogyasztott sok (legalább hat csésze) kávé csökkenti a sclerosis multiplex kialakulásának kockázatát.

hirdetés

A Dr. A. K. Hedström (Karolinska Intézet, Stockholm) által vezetett, a Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry 2016. március 3.-i számában megjelent vizsgálat megerősíti azt az állatkísérletekből már ismert megfigyelést, hogy a kávé csökkenti a sclerosis multiplex (SM) megbetegedés  kialakulásának kockázatát.

A kávé legalább ezer biológiai aktív anyagot tartalmaz, legismertebb összetevője a központi idegrendszeri stimuláns koffein. A koffeinfogyasztás csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek, a stroke és a 2-es típusú diabétesz előfordulását, ráadásul egy nemrég elkészült metaanalízis szerint a koffein adagjával arányosan csökken a bármely okból bekövetkező mortalitás, valamint ezen belül speciálisan a kardiovaszkuláris mortalitás is. Alzheimer-kór állati modelljeiben a koffein némi védőhatást mutat, leginkább a vér-liquor-gát áteresztő képességének védelmén keresztül. Az SM állati modelljeiben a koffein az adenozin A1 receptorok upregulációján keresztül enyhíti a neuroinflammációt és a demielinizációt, de a koffeinfogyasztás és az SM kockázata közötti direkt összefüggést eddig nem tudták igazolni, illetve az eredmények nem voltak egyértelműek.

Az eset-kontroll vizsgálatokat Svédországban, illetve Kaliforniában végezték. A svéd vizsgálatba 1620 SM-ben szenvedő beteg szerepelt (eset), összehasonlításul életkorban, nemben illesztett 2788 egészséges emberből képeztek kontroll csoporot. A kaliforniai vizsgálatba 1159 SM-ben szenvedő beteget vettek be, a kontroll csoport 1172 egészséges személyből állt. A kávézási szokásokkal kapcsolatban arra jutottak mindkét vizsgálóhelyen, hogy a sclerosis multiplex kockázata magasabb volt a kávét nem, vagy csak alig fogyasztóknál (egyéb ismert kockázati tényezőkhöz: pl. dohányzáshoz, serdülőkori testsúlyhoz igazítás után is). A svéd vizsgálatban a napi 6 adag kávénál többet fogyasztók esetén 30%-kal alacsonyabb volt az SM kockázata (kockázati arány: 0,70, 95%CI 0,49-0,99),  az amerikai vizsgálatban pedig a napi legalább 948 ml kávét fogyasztókban 31%-kal volt kisebb volt az SM megbetegedés kockázata azokhoz képest, akik sosem kávéztak (Odds Ratio: 0,69, 95%CI 0,50-0,96). (Amerikában jóval hígabb kávékat készítenek, mint Európában: Amerikában 237 ml /8 uncia/ kávét neveznek egy csészényinek, Svédországban pedig egy csésze kávét 150 ml-ben adnak meg). Az SM kockázata az elfogyasztott kávé mennyiségének növekedésével egyre csökkent, függetlenül attól, hogy a betegség kezdetekor , vagy az 5-10 évvel azt megelőzően szokásos kávéfogyasztást vették-e figyelembe.

A nagyobb kávé adaggal arányos SM-kockázat csökkenés független volt attól, hogy ez a fogyasztás közvetlenül a betegség kialakulása előtt, vagy az azt megelőző 5-10 évvel a betegség kialakulását megelőzően fogyasztottak ennyi kávét.

A kutatók lehetségesnek tartják, hogy a kockázat-csökkenés hátterében a preklinikai modellekben már megfigyelt mechanizmus áll, mely szerint a koffein upregulálja az adenozin 1A receptorokat (melyek védenek a kísérletes autoimmun encephalomyelitis ellen, és csökkentik a gyulladásos citokinek termelődését). Ugyanakkor tudni kell, hogy ezek a vizsgálatok mindössze megfigyeléses típusúak voltak, tehát szigorúan vett összefüggéseket a kávéfogyasztás és az SM kockázat között nem lehet megállapítani, és az adatok gyűjtése, az emlékezetből felidézett kávéfogyasztás sem nevezhető pontosnak, bár az kétségtelen pozitívum, hogy nagy volt az esetszám és az eset - és a kontroll csoportok igen hasonló személyek közül kerültek ki. A nagymennyiségű koffein és az SM összefüggése a dohányzó és nem dohányzó résztvevőkben egyaránt kimutatható volt. Az SM betegség és a kávéfogyasztás közötti összefüggés mechanizmusának megértése további vizsgálatokat igényel. 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. Journal of Neurolgy, Neurosurgery & Psychiatry

3. Journal of Neurolgy, Neurosurgery & Psychiatry

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.