hirdetés

A kemoterápia javítja a gyomorrák miatti műtét utáni túlélést

Előrehaladott gyomorrákban a műtét utáni kemoterápia akár egyharmadával is csökkentheti az alapbetegség miatti 5 éves halálozást, szemben a csak műtéttel kezelt esetekkel – számoltak be egy kongresszuson.

hirdetés

A koreai Yonsei Egyetem sebészeti klinikájának professzora, Sung Hoon Noh fázis III CLASSIC vizsgálatuk eredményeit mutatta be, melyben a gastrectomia kiegészítéseként posztoperatív kemoterápiát alkalmaztak. A vizsgálatban a XELOX kemoterápiás séma hatását tanulmányozták, mely capecitabin és oxaliplatin adását foglalja magában.

A CLASSIC egy több ország (Dél-Korea, Kína, Tajvan) részvételével lefolytatott, nyílt jelölésű, véletlen besorolásos fázis III vizsgálat, melyben II−IIIB stádiumú gyomorrákban kuratív D2 gastrectomiát követően adjuváns XELOX kemoterápiát alkalmaztak 8 ciklusban, míg a betegek másik részénél csak műtétre került sor. A 3 éves betegségmentes túlélést tekintették elsődleges végpontnak.

A prospektív módon tervezett végső 5 éves hatásossági analízis klinikai határnapja 2012 novemberére esett. Akkorra a XELOX csoport 103 tagja (20 százalék), a csak műtéttel kezelt csoport 141 tagja (27 százalék) halt meg. Ez azt jelent, hogy a műtét + kemoterápia kombinációja 34 százalékkal csökkentette a halálozási kockázatot a csak műtétet alkalmazó terápiás stratégiával szemben. Ez nagyobb mérvű csökkenés, mint a 3 éves utánkövetés alapján korábban regisztrált 28 százalékos csökkenés.

„A sebészeti beavatkozás a legfontosabb modalitás a gyomorrák kezelésében, melyről korábban úgy tartották, hogy önmagában is alkalmas a gyomorrák gyógyítására, amennyiben a beavatkozást megfelelően végzik – mondja dr. Noah. – Nincs azonban egyetértés arról, hogy előrehaladott gyomorrákban a műtét önmagában elégséges-e. A CLASSIC vizsgálat újabb adatai azt jelzik, hogy a műtét után alkalmazott XELOX kemoterápiás séma hosszabb túlélést biztosít a gyomorrákos betegek számára, mint az önmagában alkalmazott sebészeti beavatkozás.”

A rákkockázat szempontjából további, klinikailag szignifikáns kedvező hatást tapasztalak, összehasonlítva a korábbi adatokkal – emlékeztet Noah professzor: „Nem kétséges, hogy a XELOX hatásos adjuváns kezelés.”

A vizsgálat a multidiszciplináris onkológiai team által végzett gondozás nagy jelentőségét is igazolta a terápiás eredmények szempontjából. Ebben nagy szerep jut az onkológus és sebész együttműködésének. „A rákbetegség legyőzésében a diszciplinák között kollaboráció az egyik leghatásosabb fegyver” – fogalmazott a vizsgálat vezetője.

A vizsgálat eredményeit kommentálva az ESMO szóvivője, Andrés Cervantes belgyógyász professzor fontosnak értékelte, hogy a szerzők kiérlelt adatokat adtak közre előadásukban. „A gyomorrák kezelésében gastrectomia után alkalmazott posztoperatív kemoterápia hatásait elemző vizsgálatok jelentős része nem mutatott ki szignifikáns előnyt a túlélés szempontjából – jegyezte meg. – Ez egy jól megtervezett vizsgálat volt.”

Bár az elmúlt években nyilvánosságra hozott egyik metaanalízis arra utalt, hogy a gyomorrák műtéti reszekcióját követően alkalmazott kemoterápia meghosszabbítja a túlélést, minden egyes vizsgálat negatív volt. Éppen ezért határozottan nagy jelentősége van, ha ebben a tárgyban olyan pozitív vizsgálat születik, melyben olyan kemoterápiás szereket alkalmaznak, melyek Európában, sőt akár világszerte bárhol rendelkezésre állnak.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.