hirdetés

A keringő tumor-DNS vizsgálata és a daganatáttét

Egy új tanulmány szerint a vérben lévő áttéti daganat DNS-ének vizsgálata az egyes betegekre jellemző információkat nyújthat, melyek segítségével a kezelőorvos még inkább személyre szóló kezelést írhat elő.

hirdetés

A vizsgálat a vérben keringő daganatos DNS-re (ctDNA) fókuszál. A ctDNS komplett genomjának szekvenálásával információt nyerhetünk a szervezetben szóródó különböző áttétekről, hogy a rákkutatás legfontosabb célja az, hogy az egyes betegek áttétes daganatainak megismerésével jobb kezelést tudjunk adni, és el tudjuk kerülni a toxikus hatásokat. Viszont az áttétes daganatból ritkán veszünk szövetmintát, mert általában invazív és a beavatkozás komplikációkkal járhat. Ez akadályozta régebben a kiterjedtebb vizsgálatokat.

A kezeléssel szembeni rezisztens klónok szaporodása miatt vesztjük el csaknem az összes daganatos betegünket, és mint azt a kasztráció-rezisztens prosztatarákban látni lehet, ez csaknem mindig az androgén receptor lokuszban történő változások következménye. A klónok fejlődési folyamatainak megértése olyan kezelési stratégiák kialakításában segíthet, melyekkel korlátozni tudjuk ezeket a folyamatokat és megnyújthatjuk betegeink életét.      

A próba módszerei

A vér mintavételének (az u.n. „liquid-biopsziának”) a technikáját a rák genotipizálása és a betegség longitudinális követésére fejlesztették ki. A ctDNS próba egyre inkább befolyásolja a daganatos betegellátást, mivel hozzásegít az áttétes daganat biológiájának megismeréséhez.

Dr. Alexander Wyatt (University of British Columbia, Vancouver, a Vancouver Prostate Cancer vezető kutatója) és munkatársainak a Nature c. folyóiratban 2022. július 20-án megjelent igen előremutató munkájukban agresszív, a kezelésekkel szemben rezisztens prosztatarákban szenvedő betegek vérmintáiban sorozatos teljes genom szekvenálásával értékelték a rákos sejten belüli genetikai kód minden részletét. Felmérték a genom eltéréseit, megállapították, hogy a legtöbb áttétes daganatos beteg szervezetében különböző áttéti szóródás van. Az egyes daganatok genetikai felépítéséről az információkat egy teljesen új számítógépes program segítségével szerezték, és ez az információ inkább magára a betegségére, semmint a daganatos áttétre volt jellemző. A jövőben az ilyen információ segítségével a további kezeléssel kapcsolatban kedvezőbb döntéseket lehet majd hozni.

A kezelésre adott válasz megértése érdekében sorozatos ctDNS mintákat vettek. Figyelmüket az androgén receptor jelátviteli út gátlóira koncentrálták. Kimutatták, hogy az áttétes prosztatarák jelenlegi kezelései aktívan megváltoztatják a szervezetben lévő daganatos sejtpopuláció felépítését és ennek következtében egy biológiailag agresszív, rezisztenciához vezető sejtpopuláció szelektálódik. Pontosan felmérhetők az áttétes prosztatarák leggyakoribb kezeléseinek genetikai rezisztenciára vezető mechanizmusai. A technika természetesen más daganatoknál is alkalmazható.

A kutatók a ctDNS-ben az áttétek mRNS expressziójára utaló nukleoszóma lábnyomokat (nucleosome footprint) használtak egyidejű biopsziákkal. Meghatározták az androgén receptor transzkripciós faktor jelátvitelnek – a kezelések által indukált - változásait. Ez azt jelenti, hogy a ctDNS teljes genom-szekvenálása rámutathat a sejtben zajló aktuális folyamatokra, melynek segítségével az orvos előre meg tudja határozni, hogy az egyes betegeknél mi lesz a hatásos, vagy a hatástalan kezelés. Így néhány csepp vérből jelentősen új információkat szerezhetünk a daganatról, melyeket az elkövetkezendő klinikai vizsgálatokban fel lehet majd használni a beteg életének meghosszabbítására szolgáló új kezelési stratégiák kialakítására.

Klinikai vizsgálatok

A teljes genom ctDNS szekvenálási technológia csak minimálisan invazív, olcsó, elérhető, több nagy klinikai vizsgálatban is alkalmazzák a terápiás rezisztencia mechanizmusainak tanulmányozására. Ilyen a Vancouver Prostate Centre és a BC Cancer által kanadai betegeken végzett „precíziós onkológiai” vizsgálat is.

A liquid biopszia által nyújtott előnyöket a betegek azonnal élvezhetik. A módszerek és a számítógépes programok szabadon hozzáférhetők, így a technológiát más daganatoknál és klinikai helyzetekben is alkalmazni lehet.

Dr. Christopher Mueller (Queens’ Cancer Research Institute, Queens’ University) szerint a legfontosabb kérdés a daganatok túlnyomó többségében az, hogy milyen módon történik a klónok fejlődése, és mi működteti a daganatokat? Az előrehaladott prosztatarákban végzett vizsgálat mintául szolgálhat további tanulmányokhoz is.

Dr. Mueller és munkatársai az előrehaladott prosztatarák pontosabb kezelését elősegítő tovább kutatja azokat a biomarkereket és ctDNS tesztek kutatása mellett az áttétes emlőrák, az uveális melanoma, a prosztata-, a pancreas- és a tüdőrák vizsgálatára és monitorozására is alkalmas vérteszteket is kidolgoztak.

 

Forrás:

Crist C. Blood test could provide insight into patients’ metastatic cancer. Medscape Medical News. August 01, 2022.

Herberts C, Annala M, Sipola J, et al. Deep whole-genome ctDNA chronolgy of treatment-resistant prostate cancer.  Nature. Published online 20, July, 2022. https://doi.org/10.1038/s41586-022-04975-9

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.