hirdetés

A kettős trombocitagátlás hossza PCI után

Koronária stent behelyzése után egyelőre a 12 hónapos kettős trombocitagátló kezelés javasolható.

hirdetés

A SMART-DATE vizsgálat szerint az akut koronária szindróma (ACS) miatt perkután koronária intervención (PCI) és gyógyszer-kibocsájtó stent behelyezésén átesett betegeknél a szokásos 12 hónapos kettős trombocitagátló kezelés (DAPT, dual antiplatelet therapy) 6 hónapra való rövidítése után több szívinfarktus alakult ki.

Az Amerikai Kardiológusok 2018 évi tudományos ülésén elhangzottak szerint a rövidebb trombocitagátlás után több szívinfarktus jelentkezett. A tanulmány vezetője Dr. Hyeon-Cheol Gwon (Sungkyunkwan University School of Medicine, Szöul, Dél-Korea) szerint a vizsgálat üzenete az, hogy „az ACS-t elszenvedett betegeknél legalább 12 hónapig tartó DAPT a kezelési standard – amennyiben nincs komolyabb vérzés-veszély”. A SMART-DATE vizsgálat eredményeit a Lancet is publikálta 2018. március 12.-én.

A jelenlegi javaslatok minimálisan12 hónapig tartó aszpirin plusz P2Y12 gátló adagolást írnak elő ACS-en átesett betegeknél. Ugyanakkor a hosszú DAPT növeli a vérzések kockázatát és egyes vizsgálatok szerint növeli a mortalitást is, azaz a PCI kezelésen átesett betegeknél ellentmondásos a DAPT kezelés optimális hossza.

A vizsgálatba 2712, előzetesen PCI-vel kezelt beteget vettek be, és 6- illetve 12 hónapig tartó DAPT kezelést alkalmaztak. P2Y12 gátlóként az esetek 80%-ában clopidogrelt aadtak.

18 hónappal a kezelés után az összes halálozás (szívinfarktus és stroke) 4,7% volt a 6 hónapig  és 4,2% volt a 12 hónapig kezelteknél, ami nem szignifikáns különbség. Viszont a szívinfarktus jóval gyakrabban fordult elő a 6 hónapig kezelt csoportban a 12 hónapig kezelt csoporthoz képest (1,8% vs 0,8%, azaz HR: 2,41, P=0,02). A stent trombózisa a 6 hónapos csoportban 1,1%-ban, a 12 hónapos csoportban 0,7%-ban fordult elő (HR: 1,50, P=0,32). A Bleeding Academic Research Consortium szerinti 2-5-ös vérzés a rövidebb kezelést kapóknál 2,7%-ban, a hosszú kezelést kapóknál 3,9%-ban alakult ki (HR: 0,69, P=0,09). Dr. Gwon megjegyezte, hogy „a hosszabb DAPT inkább a nem érintett koronáriákon kialakuló szívinfarktusok kockázatát csökkenti, és kevésbé csökkenti a stentelt koronária trombózisát”.

Dr. Dipti Itchhaporia (Newport Beach, Kalifornia) szerint a vizsgálat ismételten igazolta, hogy az ACS beteg különbözik a stabil koronária betegtől. Az ACS betegnél nagyobb a visszatérő események kockázata, ami miatt a legalább 12 hónapig tartó trombocitagátlás javasolt. Kétségtelenül fennáll a vérzések kockázata, ezért a rövidebb DAPT-ra törekednek. „Talán a gyógyszer-kibocsátó stentek új generációja lehetővé teszi majd a rövidebb trombocitagátlást”.  A fenti vizsgálat alapján viszont a minimum 12 hónapos, vagy a klinikumtól függően egy ennél is hosszabb trombocitagátlás javasolható.

Dr. Daniel Simon (University Hospital, Cleveland, Ohio) kommentárjában kifejtette: „a SMART-DATE vizsgálat ismét megerősítette, hogy a prolongált DAPT csökkenti a spontán és a nem érintett koronáriákon létrejövő szívinfarktusok számát, egyúttal emlékeztet arra, hogy az adott betegnél értékelnünk kell az ischémia és a vérzés közötti egyensúlyt, különösen akkor, ha a beteg ACS-el jelentkezik”.

A tanulmányhoz írt kommentárban Dr. Motovska (University Hospital Kralovske Vinohrady, Srobarova, Prága) és Dr. Bhatt (Brigham and Women’s Hospital Heart and Vascular Center, Boston, Massachusetts) szintén elmondják, hogy ACS-ben szenvedő betegeknél az ischémia kockázata jóval meghaladja a vérzések kockázatát a 30. nap utáni időszakban, tehát a legalább 12 hónapos kezelés javasolt. Sok kutató próbálja optimalizálni a DAPT kezelést, pontokba szedni az ischémia és a vérzés kockázatát, mások a trombocita funkció és genotípusok alapján állítanák be a kezelést trombocitagátlást és antikoaguláns kezelést kombinálva. A lényeg az, hogy jelenleg a minimum 12 hónapos DAPT kezelés tekintendő a kezelés standardjának.

 

Forrás: 

1. Medscape Medical News > Conference News > American College of Cardiology (ACC) 2018 Annual Scientific Session

2. Lancet

3. Lancet

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.