hirdetés

Ticagrelor STEMI-ben

Az ST elevációval járó szívinfarktusos (STEMI) betegekben a fibrinolitikus terápiát követő ticagrelor adagolása nem okozott több súlyos vérzést, mint a clopidogrel adagolás.

 

hirdetés

A TREAT vizsgálatban arra az eredményre jutottak, hogy az ST elevációval járó szívinfarktusos (STEMI) betegekben a fibrinolitikus terápiát követő  ticagrelort illetve clopidogrelt kapó betegekben a fatális és az intracraniális vérzések aránya megegyezett, de a kicsi, vagy minimális vérzések a ticagrelor csoportban gyakoribbak voltak, mint a clopidogrel csoportban.  

STEMI-t szenvedett betegeknél a koronáriák átjárhatóságának helyreállítására a leginkább javasolt stratégia a perkután koronária intervenció (PCI), de a világ sok területén, vagy a városoktól távol lakók esetén erre nincs azonnal mód. A TREAT vizsgáltban arra keresték a választ, hogy mennyi a vérzés veszélye az igen hatásos thrombocita-gátló ticagrelor alkalmazása során. 3799, 75 évesnél fiatalabb, STEMI-t szenvedett betegeket 2015 és 2017 során fibrinolízissel kezeltek 152 intézetben. A résztvevők átlagos életkora 58 év volt, 77,1% férfi volt, 90%-ban clopidogrelt kaptak. A betegeket a fibrinolízis után átlag 11,4 órával két csoportra osztották: az egyik csoport ticagrelort kapott (180 mg töltőadag, majd 2 x 90 mg naponta), a másik csoportnak clopidogrelt adtak (300-600 mg töltőadag, majd napi 75 mg). 30 nappal a thrombolízis után a ticagrelor csoport 1913 betege közül 14-ben (0,73%), a clopidogrel csoport 1886 betege közül 13-ban (0,69%) jelentkezett komolyabb vérzés. A két érték közötti különbség mindössze 0,04% volt (95%CI -0,49%-0,58%, P<0,001), ami bőven megfelelt a „noniferiority” elvárásnak. Az előzetes PLATO vizsgálat előírásainak, illetve a Bleeding Academic Research Consortium (BARC) kritériumainak megfelelő nagyobb (3-5 típus) vérzés a ticagrelor csoportban 23 esetben (1,20%), a clopidogrel csoportban 26 esetben (1,38%) fordult elő. Az abszolút különbség -0,18% volt, ami szintén a noninferiority határon belül van (95%CI -0,89%-0,54%, P=0,001). Fatális vérzés 0,16%-ban és 0,11%-ban fordult elő (P=0,67), intracraniális vérzést 0,42%-ban és 0,37%-ban jegyeztek fel (P=0,82) a gyógyszerek előző sorrendjében, tehát ezek gyakorlatilag azonos kockázattal jelentkeztek a két betegcsoportban.  Minor és minimális vérzés viszont több volt a ticagrelor csoportban.

A vaszkuláris okból történő halálozás (szívinfarktus, stroke) is megegyezett a két csoportban: a ticagrelorral kezeltek közül 76 beteg (4,0%) halt meg ilyen okból, míg a clopidogrellel kezeltek közül 82 beteg (4,3%) vesztette életét a fentiek miatt (HR: 0,91, 95%CI 0,67-1,25, P=0,57). Dr. Bergwander itt megjegyezte, hogy várnunk kellene még 12 hónapot, és akkor majd tisztábban látjuk a helyzetet.

A tanulmányhoz fűzött kommentárjukban Dr. Clyde W. Yancy (Feinberg School of Medicine, Northwestern University, Chicago) és Dr. Robert A. Harrington (Stanford University, California) megjegyezték, hogy sok országban – a PCI körülményes elérhetősége miatt - még mindig a litikus terápia az elsődleges megoldás, de nem tudjuk, melyik trombocita-gátló kezeléssel kell társítani. Kérdés az is, hogy az akut miokardiális infarktus indulásakor először clopidogrelt, vagy ticagrelort adjunk? Egyébként érdekes módon az USA-ban a szívinfarktus a legtöbb áldozatát a PCI-t végző intézetek közelében szedte. Yancy véleménye szerint a PCI annyival jobb a litikus terápiánál, hogy lehetőség szerint előbbire kell törekedni.

Craig Beawers gyógyszerész (University of Kentucky College of Pharmacy, Lexington) szerint a PCI-hez jutásig rendszerint clopidogrel töltőadagot kell adni, majd át kell szállítani a beteget egy szakintézetbe. Ezután lehet ticagrelorra váltani, ha magas kockázata van a további thrombózisok keletkezésének, vagy a beteg genetikailag clopidogrel rezisztens.

 

Forrás: Medscape Medical News > Conference News 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.