hirdetés

A köszvény kialakulásában legfontosabbak az örökölt tényezők

Egy 16.000 személy genetikai és táplálkozási adatainak meta-analízise szerint hibás az a feltételezés, hogy a köszvény leginkább a táplálkozás következménye lenne. 

hirdetés

Dr. Tanya J. Major és munkatársai (University of Otago, Új-Zéland) a British Medical Journalban 2018. októberében megjelent tanulmányukban a következőket írják: „eredményeink ellentétben állnak azzal a közismert felfogással, hogy a hiperurikémiát elsősorban a táplálkozás okozza, mivel tanulmányunkban igazoltuk, hogy a genetikai változók – az átlagos népességben - lényegesen nagyobb szerepet játszanak a hiperurikémia keletkezésében.” Azok az élelmiszerek, amelyeknek leginkább köszvényt előidéző hatást tulajdonítunk, a szérum húgysav érték változásainak csak mintegy 1%-áért felelősek, ugyanakkor az eltérések 24%-át genetikai faktorok magyarázzák

Major Doktornő és munkatársai meta-analízisükben öt amerikai kohorsz táplálkozási adatait értékelték, amelyek az Egyesült Államokban élő, európai felmenőkkel rendelkező 16.760 felnőtt személyre (8414 férfi, 8346 nő) terjedtek ki. A vizsgált személyeknek nem volt köszvényük, vagy vesebetegségük, és nem szedtek sem szérum húgysav-csökkentő szereket, sem vizelethajtókat. A vizsgálat elsődleges célja a szérum húgysav értékek változásának figyelése volt. A többváltozós analízis a szérum húgysav értékek, a táplálkozás és a genotípuson kívül a következő adatokat is figyelembe vette: nem, életkor, testtömeg-index, átlagos napi kalóriabevitel, tanulással eltöltött évek, testmozgás, dohányzás, nőknél menopauzális státusz. A genetikai kockázat felmérésére 30 olyan gént vizsgáltak, amelyekről korábban kimutatták, hogy összefüggésben állnak a szérum húgysav értékekkel. A táplálkozás betegség befolyásoló szerepének értékelése során a szérum húgysav emelkedést okozó élelmiszerek: sör, égetett szeszes italok, bor, szárnyasok, üdítők, húsok (marha, sertés, bárány) bevitelét figyelték. A legnagyobb szérum húgysav szintet emelkedést okozó élelmiszerek közül a sör és a szeszes italok heti egy adagja 1,38 µmol/l növekedést okozott (0,022 mg/dl), ami napi egy adagnál 9,66 µmol/liternek (0,16 mg/dl-nek) felel meg. A kutatók ugyanakkor megneveztek 8 olyan élelmiszert, melyek csökkentették a szérum húgysav értékeket: tojás, mogyoró (bár erről épp a húgysav szint emelő hatás közismert), hideg gabonafélék, lefölözött tej, sajt, barna kenyér, margarin, nem citrus-féle gyümölcsök.  

Diétás pontozást is alkottak a négy különböző egészséges diétára alapozva: három ezek közül csökkentette a szérum húgysav szinteket, egy pedig emelte, de egyik sem okozott 0,3%-nál nagyobb eltérést a szérum húgysav értékekben. A vizsgáltak közül 14 élelmiszer hatására mindössze 0,06%-tól 0,99%-ig változott a szérum húgysav érték. Ezzel ellentétben a genommal függő egyetlen nukleotid változatokkal függött össze a szérum húgysav eltérések 23,9%-a (férfiakban 23,8%-ban, nőkben 40,3%-ban).

Watson és Roddy megjegyezték, hogy ezeket a megfigyeléseket nem lehet egyszerűen extrapolálni a nem európai eredetű, vagy a már köszvényben szenvedő népességre, bár nem valószínű, hogy az általuk vizsgált populációban más lenne a hiperurikémia oka, mint a köszvényes populációban. A vizsgálat szerint nem bizonyított, hogy meg kellene változtatni a guideline-okban az a javaslatot, hogy a köszvényesek kerüljék a szérum húgysavszint emelkedést okozó élelmiszerek fogyasztását. Watson és Roddy továbbá megjegyezték, hogy a köszvényben szenvedők kétharmada nem kap urátcsökkentő gyógyszert, és a csak a gyógyszert szedők töredékének emelik a megfelelő szintre az urátcsökkentő szerek adagját – elkerülendő az urát kristályok kiválását, megelőzve a flare-eket és a tophusokat. Az alulkezelés ilyen mértéke nehezen érthető, és sajnos nem csak a betegek, de az őket ellátó egészségügyi dolgozók sincsenek tisztában a köszvény okaival és kezelésével.

A tanulmányhoz fűzött szerkesztőségi közleményében Dr. Lorrain Watson és Dr. Edward Roddy (Keele University) leírják, hogy „a köszvényes emberekre gyakran rásütik azt a stigmát, hogy problémájukat a helytelen táplálkozás és az egészségtelen életmód okozza, és ez a téves felfogás a nem csak a laikus médiában, de az egészségügyiek körében is elterjedt.” Dr. Major és munkatársai megfigyelései arra utalnak, hogy a hiperurikémiára való hajlam és a köszvény a legtöbb betegnél nem megváltozatható.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. BMJ

3. BMJ 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.