hirdetés

A melanoma agyi áttéteinek kezelése

Az újabb eredmények bizonyítják, hogy az immunellenőrzőpont-gátlók meghosszabbítják a túlélést a bőrmelanoma agyi áttéteiben. 

hirdetés

Az új klinikai vizsgálati adatok igazolják, amit a klinikusok már saját szemükkel láttak: meghosszabbodik a kután melanoma agyi áttéteiben (MBM) szenvedő betegek túlélése az ellenőrzőpont gátlókkal végzett első választású immunkezelés hatására.

Az immunellenőrzőpont (checkpoint) gátlás és a BRAFv600-at célzó terápia megváltoztatta az előrehaladott melanomák kezelését, de a kezdeti klinikai vizsgálatokban alig szerepelt agyi áttétes eset. Az ASCO 2017-es találkozóján a 9507-es (CheckMate 204) és a 9508-as absztakt (Australian Anti-PD1 Brain Collaboration) már demonstrálta, hogy a kettős checkpoint gátlással 50-60%-os intrakraniális választ lehet elérni, de a túlélési előny akkor még nem igazolódott (a kombinált kezelés ipilimumabot és nivolumabot tartalmazott).

A Cancer Immunology Research-ben 2018. július 12-én megjelent új vizsgálatban IV. stádiumú melanomás, agyi áttétes (MBM) eseteket értékeltek. Az USA-ban a Nemzeti Rákregiszter (NCDB, National Cancer Database) szerint 2010 és 2015 között 220.439 új melanomás eset fordult elő, és 2753 betegnél alakult ki agyi metasztázissal járó IV. stádiumú betegség. Az FDA a checkpoint blockade immunotherapy (CBI) gyógyszereit és a BRAFv600-t célzó gyógyszereket 2011-ben törzskönyvezte, a 4 éves relatív túlélés ezalatt a pár év alatt 91%-kal, 7,4%-ról 14,1%-ra nőtt. (A melanomák 40-60%-a BRAF mutációkat hordoz, melyek közül a leggyakoribb a BRAFv600E. Célzott gyógyszereik a vemurafenib és a dabrafenib). 

A 2011 óta eltelt néhány év során mind több beteg kapott immunellenőrzőpont-gátlókat is (10,5% helyett 34,0%, P<0,001). Az első választású kezelésként checkpoint gátlókat kapók között egyre több volt a fiatalabb és kevesebb kísérőbetegséggel rendelkező beteg (esetükben ugyanis kevesebb a kontraindikáció és lehetséges az agresszívebb kezelés), többen voltak a magánbiztosítók betegei és a Medicare betegei (és többen voltak a jómódú New England régió államai: Maine, Vermont, New Hampshire, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut polgárai). Az első választású checkpoint gátlókat kapók átlagos teljes túlélése 5,2 hónapról 12,4 hónapra nőtt (P<0,001), a 4 éves túlélés pedig 16,9%-ról 51,5%-ra hosszabbodott (P<0,001). Az összes klinikopatológiai faktort is figyelembe véve javult a teljes túlélés (HR: 0,12, 95%CI 0,03-0,49, P=0,003).

A teljes túlélés jóval többet, 7,7 hónapról 56,4 hónapra javult (P<0,001) azoknál a betegeknél, akiknél egyedüli agyi áttét állt fenn. Azon betegekben, akiknek az intrakraniális mellett egyidejű extrakraniális áttéteik is voltak, a medián túlélés 3,9 hónapról 9,6 hónapra nőtt (P<0,001), de 7,0%-ról 17,9%-ra nőtt a 4 éves túlélés is (P<0,001).

A célzott kezelést kapó betegek, és a valószínűleg BRAFV600 mutáns agyi áttétes melanomás betegek csak kis része kap checkpoint gátlókat is. Akik viszont kapnak, azoknál javul az átlagos teljes túlélés (7,8 hónapról 10.5 hónapra, P=0,05).

Jelenleg számos klinikai vizsgálat folyik a különböző daganatok agyi metasztázisainak kezelésével, így az agyi áttétes melanoma kezelésével kapcsolatban is.

 

Forrás: 

1. Medscape Medical News > Oncology News

2. Cancer Immunology Research

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.