hirdetés

A nagyfeszültségű távvezeték egészségügyi hatásai

Egy új tanulmányban a nagyfeszültségű távvezetékek telepítésének egészségre gyakorolt hatását vizsgálva azt tapasztalták, hogy a közelben lakók negatív hatásokat észleltek a egészségük megítélésekor.

hirdetés

Általános aggodalom övezi az nagyfeszültségű távvezetékek (HVPL) extrém alacsony frekvenciájú elektromágneses tereinek (ELF-EMF) egészségre gyakorolt hatásának kérdését. Az ilyen távvezetékek közelében élők közül sokan úgy gondolják, hogy az ELF-EMF nem-specifikus egészségügyi problémákat válthat ki.

Porsius és mtsai az új nagyfeszültségű távvezetékek telepítésének a lakosság egészségre gyakorolt hatását vizsgálták prospektív tereptanulmányukban. A hatásokat pszichoszociális kontextusban értelmezve: negatív hatásokat észleltek a közelben lakók részéről egészségük megítélésében.Az Environmental Research-ben megjelent tanulmány az első olyan prospektív kutatás, amely azt vizsgálja, vajon tapasztalható-e az önbevalláson alapuló egészségügyi panaszok és általános hiedelmek tekintetében növekedés egy új távvezeték telepítése után. Kvázi-kísérlet mintát használtak két-két előteszteléssel és utóteszteléssel az új nagyfeszültségű távvezeték üzembe helyezését megelőzően illetve követően. A vizsgálatban a távvezeték közvetlen közelében (0–300 m, n=229; 300–500 m, n=489) illetve attól távolabb (500–2000 m, n=536) lakók vettek részt. Lineáris kevert modellt alkalmaztak annak megállapítására, hogy a jelentett tünetek és a távvezeték egészségre gyakorolt hatását illető hiedelmek nagyobb mértékben nőttek-e a közel lakók körében a távolabb élőkhöz viszonyítva. Szignifikánsan (p<0,05) nagyobb növekedés volt tapasztalható mind a tünetek, mind pedig a hiedelmek terén a távvezetéktől 300 méteren belül élők körében a távolabbi lakosokhoz képest. Míg a csoportok tüneti kiinduló értékei nem mutattak eltérést, a hit, hogy a távvezeték okozhat ilyen tüneteket már kezdetben is magasabb értéket vett fel a közelebb lakók körében.

Negatív hatás állapítható meg az új nagyfeszültségű távvezetékekhez közel élő lakosok csoportjában az egészségük megítélését illetően, már a vezeték üzembe helyezése előtt is.

 

Forrás: Environmental Research

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.