hirdetés

A prebiotikumok szerepe terhelés által kiváltott asztmában

A terhelés által kiváltott asztmában szenvedő betegek állapotán javíthat, ha prebiotikumok szedésével erősítik a „jó” bélbaktériumaikat – írja a British Journal of Nutrition című lap.

hirdetés

Az asztmának allergiás és nem allergiás formája ismeretes, melyek tüneteit a fizikai terhelés az esetek 90 százalékában egyaránt súlyosbítja. Az asztmának oki kezelése nem ismeretes; a szakemberek általában a triggerhatások kerülését javasolják a fellángolások prevenciójaként, a jelenleg rendelkezésre álló asztmagyógyszerek – gyulladáscsökkentők – a tünetek enyhítésére és az állapot javítására szolgálnak.

A Nottingham Trent University kutatói most új módszert, prebiotikum szedést javasolnak a terhelés által kiváltott asztma terápiájára. A prebiotikumok köztudottan segítik a „jó” bélbaktériumok szaporodását, hozzájárulva ezzel az emésztőrendszer egészségének fenntartásához.

A vizsgálatot vezető dr. Neil Williams megjegyzi, hogy számos tanulmány felvetette az összefüggéseket a bél mikrobái, az immunrendszer aktivitása és az allergiás megbetegedések, így a légúti tünetek megjelenése között.

Kettős vak, placebokontrollos vizsgálatában dr. Williams munkacsoportja arra kereste a választ, hogy prebiotikumos táplálékkiegészítővel (B-GOS, Bimuno-galaktooligoszacharid) befolyásolható-e az asztmás tünetek súlyossága.

A vizsgálatban 10, terhelés által kiváltott asztmában szenvedő beteg mellett 8 olyan kontrollszemély vett részt, akinek kórelőzményében nem szerepelt asztma. A résztvevők randomizációt követően B-GOS táplálékkiegészítőt kaptak 3 héten keresztül, melyet 2 hetes „kimosódási” periódus követett (ez alatt a résztvevők semmilyen készítményt nem szedtek), majd újabb 3 héten keresztül placebót kaptak, melynek íze, textúrája és színe megegyezett a prebiotikumos készítményével.

A vizsgálatba való belépéskor, majd minden 3 hetes kezelési periódus lezártával meghatározták a légúti gyulladást jelző markerek szintjét a vérben. Ezen túlmenően minden résztvevőnél hiperventilációs tesztre is sor került, továbbá mérték a tüdőfunkciót is.

Az találták, hogy prebiotikum szedése mellett a kontrollcsoportban nem mutatkozott változás, miközben a terhelés által kiváltott asztmában szenvedők csoportjában a pulmonális funkció szignifikánsan javult a placebószedéshez képest. Sőt, az asztmás betegek csoportjában B-GOS szedését követően csökkent a légúti gyulladást jelző markerek szintje (pl. C-reaktív protein [CRP], kemokin CC ligand 17 [CCL17]).

A szerzők ebből arra következtetnek, hogy a B-GOS hatásos lehet a fizikai aktivitás által kiváltott asztma kezelésében. „Adataink azt jelzik, hogy a B-GOS – a bél mikrobiomjára kifejtett hatása révén – potenciálisan modulálhatja az asztma hátterében meghúzódó immunpatológiai folyamatokat, ezáltal enyhítheti a HIB/EIB (hiperpnoe által indukált bronchokonstrikció/terhelés által kiváltott bronchokonstrikció) fennállásához társuló légúti hiperreszponzív állapotot.”

Egyelőre nem tisztázott, hogy a B-GOS pontosan milyen mechanizmus révén javítja a terhelés által indukált asztmában szenvedő betegek állapotát, de nagyon fontos, hogy a pulmonális funkciók prebiotikumok hatására bekövetkező javulását a beteg is megéli, így annak klinikai relevanciája lehet – zárja eredményeik ismertetését a vizsgálat vezetője.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.