hirdetés

A stresszes lányok gyorsabban öregszenek

Azok a stresszes lányok, akiknek családjában fordult már elő depresszió, talán gyorsabban öregszenek, mint a depresszió szempontjából negatív családi kórtörténettel rendelkező társaik – írja a Molecular Psychiatry című lap.

hirdetés

Már több kutatás is felvetette az összefüggést a stressz, a depresszió és bizonyos testi változások között. Egyes vizsgálatok korrelációt feltételeznek a stressz és a depresszió fokozott kockázata, illetve a depresszió és a korai öregedés között – ez utóbbi jeleként a csökkent telomerhosszúságot megjelölve.

A telomerek a kromoszómák végén elhelyezkedő struktúrák, melyek védik a kromoszómákat a károsodásoktól. Az életkor előrehaladtával a telomerek megrövidülnek, ugyanakkor méretcsökkenést okozhat az oxidatív stressz, valamint a DNS-t károsító folyamatok is.

A most nyilvánosságra hozott vizsgálatot végző kutatócsoport szerint nem világos, mi van előbb: a stressz, a depresszió vagy a telomerek hosszúságának csökkenése.

Ennek tisztázására a kutatócsoport 97 olyan, 10 és 14 év közötti lányt vizsgálat, akinél nem állt fenn depresszió, ugyanakkor a pozitív családi anamnézis miatt fokozottan veszélyeztetettnek számítottak a betegség kialakulására.

„Egy ilyen populáció vizsgálata alapvető jelentőségű annak eldöntésében, hogy a csökkent telomerhosszúság egy már meglévő állapot vagy inkább kockázati tényező depresszió kialakulására, illetve esetleg major depressziós epizódra adott válasz vagy azzal egyidejűleg fennálló elváltozás” – fogalmaznak a szerzők.

A kutatócsoport DNS-minta alapján analizálta a részt vevő lányok telomerhosszúságát és azt olyan lányok adataival hasonlította össze, akiknek családjában nem fordult elő depresszió.

Minden résztvevőnél sor került stressztesztekre, emellett személyes interjúk során tájékozódtak az átélt stresszes szituációkról. A stressztesztek előtt és után mérték a stresszhormonként is számon tartott kortizol szintjét.

A szerzők azt találták, hogy a depresszió szempontjából leginkább veszélyeztetett 12 éves lányok telomerjei rövidebbek – olyan mértékben, melyek felnőtt korban 6 évnyi öregedésnek felelnek meg, szemben a depresszió szempontjából negatív családi kórelőzménnyel rendelkező lányokkal.

Az eredmények a kutatókat is meglepték: „Nem gondoltuk, hogy ezeknek a lányoknak a telomerjei rövidebbek, mint kis kockázatú társaiké – ehhez még túlságosan fiatalok. Az adatok azt jelzik, hogy depresszió szempontjából fennálló családi terheltség esetén az egészséges gyermekek telomerjei is rövidebbek, mint azoké a gyermekeké, akiknél nem áll fenn ilyen kockázat. Mindezek alapján úgy tűnik, hogy a telomer megrövidülése megelőzi a depresszió kialakulását, ennél fogva a betegség kockázati tényezőjeként kell számolnunk vele.”

Ezen túlmenően a kutatók azt is megfigyelték, hogy a rövidebb telomerekkel rendelkező lányok nagyobb kortizolreaktivitással válaszolnak a stresszhatásokra.

Összességében, a mostani megállapítások azt tükrözik, hogy a depresszió szempontjából nagy kockázatú lányok esetében nagyobb annak esélye, hogy a telomerhosszúság csökkent, és talán a stressz játszik közre ebben a korrelációban.

A szerzők aggasztónak látják eredményeiket, mivel ebben a populációban a telomer megrövidülésének jelentős egészségi kihatásai lehetnek. „A telomer megrövidülése nem pusztán a stressz markere, hanem a biológiai öregedés mögött álló mechanizmus is. A telomerek rendellenességei felgyorsíthatják a biológiai öregedést, és növelhetik az egyéni kockázatot öregedéssel összefüggő krónikus betegségek kialakulására” – magyarázzák.

Mindezek fényében fontosnak tartják, hogy felismerésre kerüljenek a telomerek rövidülésére fogékony személyek, például azok, akiknél fokozott a depresszió előfordulásának esélye. Ezeket a lányokat hosszan után kell követni annak meghatározására, hogy a telomerhosszúság befolyásolja-e a major depresszió előfordulási gyakoriságát, illetve hogy a depresszió megjelenése hozzájárul-e a telomer további megrövidüléséhez.

A szerzők szerint hasznos lehet, ha a depresszió szempontjából pozitív családi anamnézissel rendelkező lányok elsajátítják a stresszcsökkentő technikákat, ahol az egyén megtanulja, miként összpontosítson az élet pozitív aspektusaira a negatív események helyett. Ezen túlmenően azt is megjegyzik, hogy a fizikai aktivitás felnőtt korban igazoltan késlelteti a telomerek megrövidülését, ennél fogva megfelelő lehetőséget kínál a depresszió szempontjából nagy kockázatú lányok számára is.

 

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.