hirdetés

Gyulladáscsökkentők és a depresszió

A szerzők a depresszió és a gyulladás közismert összefüggésére alapozva a vonatkozó szakirodalom analízisével azt találták, hogy a  gyulladásra ható gyógyszerek előnyösek lehetnek a depresszió mérséklésében.

hirdetés

Ismert, hogy a depresszió egy krónikus, enyhe gyulladásos válasszal, a sejt-közvetített immunitás aktivizálódásával, valamint (a negatív immunszabályozási folyamatokban megnyilvánuló) kompenzációs anti-inflammációs reflex-rendszer (CIRS) aktivizálódásával jár. Növekszik a depresszíó neuroprogressziójában is szerepet játszó oxidatív és a nitrozatív stressz (O&NS), de nem tudjuk, hogy mi ennek a krónikus, gyenge gyulladásnak a forrása? (Berk). A depresszió és a gyulladás összefüggése tehát nem vitatható, a klinikus kérdése ezért az, hogy a gyulladásra ható gyógyszerek befolyásolják-e a depressziót?

Dán kutatók 2013. december 31.-ig átnézték a releváns irodalmat a Cochrane Central Register of Controlled Trials, a PubMed, az EMBASE, a PsychINFO, a Clinicaltrials.gov és egyebek alapján. Olyan randomizált vizsgálatokat kerestek ki, melyekben a felnőttekben alkalmazott gyulladáscsökkentők hatásosságát és mellékhatásait, valamint a depresszió összefüggéseit kutatták. Az adatokat két, egymástól független személy nézte át és értékelte, elsősorban a kezelések után kialakult depressziós score-t és az esetleges mellékhatásokat figyelték. Az értékelésre alkalmasnak talált 14 vizsgálatban 6262 beteg szerepelt: 10 klinikai vizsgálatban 4258 betegen nem szteroid gyulladáscsökkentőket, a másik 4 vizsgálatban 2004 beteg citokin-gátlókat szedett. Az együttes standard átlagos különbségben (standard mean difference, SMD) ez úgy jelent meg, hogy a gyulladáscsökkentő kezelések a placebóhoz képest javítottak a depressziós tüneteken (SMD: -0,34, 95%CI – 0,57-0,11, I² = 90%). Ez a kedvező hatás megfigyelhető volt a depressziós betegeken (SMD: - 0,54, 95%CI -1,08-től – 0,01, I² = 68%), valamint depressziós tünetekkel rendelkezőkön is (SMD: - 0,27, 95%CI -0,53-tól -0,01, I² = 68%). Az egyes vizsgálatok heterogének voltak, ezért nem volt lehetőség a klinikai depresszió és a depressziós tünetek között, valamint az NSAID-k és a citokin-gátlók közötti különbségek feltárására. Az analízis kedvezőnek tartotta a gyulladáscsökkentő kezeléseket a remisszió (OR:2,73), valamint a válaszarány (OR:2,41) tekintetében is. De a szelektív ciklooxigenáz-2-gáló celecoxib esetében végzett alcsoport analízis alátámasztotta, hogy a szernek antidepresszáns hatása (is) van (SMD: - 0,29, 95%CI -0,49-től 0,08, I² = 73%). A celecoxib hozzáadása az antidepresszáns kezeléshez kedvezőbb, mint a placebo hozzáadása (SMD: - 0,82, 95%CI -1,17-től – 0,46, p<0,001). A celecoxib további jótékony hatással van a remisszióra (OR: 7,89, 95%CI 2,94-21,17, p<0,001), valamint a válaszarányra is (OR: 6,59, 95%CI 2,24-19,42, p<0,001).

Hat vizsgálat számolt be a mellékhatásokról. Egyikben sem igazolódott, hogy a gyulladáscsökkentők (az NSAID-k, és a citokin-gátlók) növelték volna a gasztrointesztinális vagy kardiovaszkuláris mellékhatásokat 6 heti kezelés után, vagy fertőzésekben 12 heti gyulladáscsökkentő kezelés után a placebóhoz képest.

Ugyanakkor a metaanalízis szerzői megállapították, hogy a legtöbb ilyen klinikai vizsgálat kis esetszámú és rövid időtartamú volt, a megfigyelt hatások kis mértékűek és heterogének voltak, arra azonban alkalmasak, hogy felvessék a gyulladáscsökkentők antidepresszáns kezelési regimenekben történő használatának lehetőségét. „Meg kell határozni, hogy mely betegcsoportokban várható a gyulladáscsökkentők adása révén több előny, és erre pl. az emelkedett gyulladásos markerekkel rendelkezőknél, vagy a komorbid betegségekben szenvedőknél látunk esélyt” – jelentették ki a szerzők, hisz analízisünk tanúsága szerint a gyulladáscsökkentő (és ezen belül is e celecoxibbal történő) kezelés a depressziós tüneteket a mellékhatások kockázatának emelkedése nélkül csökkentette.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. JAMA Psychiatry

3. BMC Medicine 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.