A stroke után károsodik a vér-agy gát

Az iszkémiás stroke-ot követően olyan agyterületeken is károsodhat a vér-agy gát, amelyek távol vannak a stroke helyétől. Ez a diaszkízisnek nevezett állapot krónikus problémákat okozhat.

hirdetés

Ezzel a kérdéssel foglalkoztak a Dél-Floridai Egyetem (USF) kutatói, akik laboratóriumi patkányokat használtak az iszkémiás stroke modellezésére, és a károsodott vér-agy gát (blood-brain barrier, BBB) krónikus következményeit tanulmányozták bennük. Az iszkémiás stroke-ot úgy hozták létre a patkányokban, hogy átmenetileg leszorították arteria cerebri mediájukat, s az ezt követő 30. napon ultrastrukturális és immunhisztokémiai vizsgálatnak vetették alá az agyat. Eredményeik a Journal of Comparative Neurology-ban jelentek meg.

A legjelentősebb BBB változások az ipszilaterális striatumban és motoros kéregben mutatkoztak, de kimutathatók voltak az ellenoldali agyfélteke ugyanezen területein is. A legjelentősebb ellenoldali változások a következők voltak: (1) vakuolumok és nagy autofagoszómák az endotélsejtekben, (2) degenerált periciták, melyekben eltöredeztek a mitokondriumok krisztái, (3) degenerált asztrociták és perivaszkuláris ödéma, (4) az ereken kívül kerülő Evans-kék és (5) parenchímális asztrogliózis.

„Az iszkémiás stroke-ot követően az agy távolabbi részeiben létrejövő patológiás változások valószínűleg hozzájárulnak a krónikus deficitekhez” – mondta Svitlana Garbuzova-Davis, PhD, a vizsgálat vezető szerzője, s a Dél-Floridai Egyetem idegtudományi kutatója. „Ezek a változások gyakran annak tudhatók be, hogy a BBB integritása megszűnik, és ezt figyelembe kell venni a stroke kezelésénél és hosszú távú hatásainak felmérésénél is.”

Edward Haller, az USF integratív biológiai tanszékén dolgozó társszerző, aki az elektronmikroszkópiai vizsgálatokat végezte és részt vett a képelemzésben, hangsúlyozta, hogy „a BBB jelentős károsodását találtuk az endotélsejtekben és a pericitákban, ami mindkét agyféltekében a kapillárisok áteresztőképességének kóros növekedéséhez vezetett”. Ezzel a szerzők kimutatták, hogy a krónikus iszkémiás stroke-ban tartósan fennmaradnak a mikrovaszkuláris változások.

Míg az akut stroke életveszélyes, a szerzők rámutatnak arra, hogy a túlélőkben gyakran az agy számos részén nem megfelelő a véráramlás, s ez hozzájárulhat a tartós károsodáshoz és rokkantsághoz. Korábbi, a szubakut iszkémás stroke-ra irányuló vizsgálatukban kiterjedt mikrovaszkuláris károsodást mutattak ki, amely még a stroke-kal szemközti, másik agyféltekei területeket is érintette. Míg a legtöbb vizsgálat a stroke és a BBB zavarának akut fázisával foglalkozik, a jelen vizsgálat kimutatta, hogy milyen hosszú távú hatások maradnak meg az agyban.

A stroke okozta vaszkuláris károsodás időfüggő: felosztható akut (percektől órákig terjedő), szubakut (óráktól napokig terjedő) és krónikus (napoktól hónapokig terjedő) fázisra.

Mint dr. Garbuzova-Davis elmondta, eredményeik szerint krónikus diaszkízis állt fenn a patkányokban, s ez súlyosbíthatja az idegsejtek károsodását. Ezért a krónikus diaszkízist stroke-ban terápiás célnak kell tekinteni. A szerzők szerint a sejtterápia alkalmas lehet a károsodott endotélsejtek pótlására, s emellett gátolni kell a gyulladásos faktorok átjutását a vér-agy gáton – ezzel javítható lehet a stroke kimenetele.

 

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés

A rovat támogatója a Boehringer Ingelheim.


 

Legolvasottabb
Legtöbb hozzászólás

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.