hirdetés

Véragy gát sérülés az MR-felvételeken

A spontán intracerebrális vérzés (ICH) definíció szerint az agyszövet nem traumás eredetű vérzése, a stroke legpusztítóbb, legtöbb életet követelő formája, mely évente körülbelül 1 millió embert érint világszerte. 

hirdetés

A másodlagos agysérülés és oedema térszűkítést okoz, mely ugyancsak hozzájárul az ICH morbiditásához és mortalitásához.

A vér-agy gát (BBB, blood-brain barrier) egy endotélsejtekből és astrocyta-nyúlványokból álló neurovaszkuláris egység. Az endotélsejtek közötti, „tight junction”-nak nevezett összeköttetések szabályozzák a vízoldékony anyagok paracelluláris diffúzióját a vér- és agyi kompartmentek között. Kísérletes modellekben kimutatták, hogy az agyállományon belül jelen lévő vér növeli a BBB permeabilitását, és a hemoglobinlebontási termékek toxikus hatása révén vizenyőképződéshez vezet. Azt is feltételezik, hogy a BBB sérülése a haematoma környezetében angiogenezist indít el, ami tovább súlyosbítja a vazogén oedemát. Mindezek fényében a BBB károsodása jelentős patofiziológiai tényezőnek tekinthető az ICH okozta másodlagos agykárosodás kialakulásában, és a terápiás beavatkozások célpontjaként jön szóba.

Intakt BBB esetén a nagyobb molekulák, például a Gd-DTPA nevű gadolíniumvegyület nem képes bejutni az agyszövetbe, így az agyszövetben megfigyelhető gadolíniumszivárgás a BBB károsodását jelzi, ezért a BBB-sérülés kiegészítő markereként használható.

A bemutatott kutatásban a BBB jelenlétét vizsgálták és igyekeztek MR-felvételek alapján számszerűsíteni a BBB-szivárgás mértékét akut spontán ICH eseteiben. Elemezték azt is, milyen összefüggés van a BBB-szivárgás mértéke és a haematoma nagysága és elhelyezkedése, valamint a vérzés körüli oedema volumene és a vérzés oka között.

Betegek és módszerek

Huszonöt beteget vontak be prospektív módon a Diagnostic Accuracy of MRI in Spontaneous intracerebral Hemorrhage (DASH) vizsgálat résztvevői közül, akiknél a tünetek jelentkezése után 1 héttel MR-vizsgálatra került sor. A szivárgás mértékének meghatározására dinamikus kontrasztanyagos vizsgálatot végeztek tracer-kinetikai modell alkalmazásával.

Eredmények

Minden betegnél a BBB permeabilitásának azonnali, szignifikáns növekedését figyelték meg a vérömleny körüli agyszövetben (p<0,0001). A nagy (˃30 ml) haematomák esetében nagyobb volt a permeabilitásnövekedés, mint a kisebb vérömlenyek esetében (p<0,005), és nagyobb értékeket kaptak a lobáris haematomák esetében, mint a mély állományi vérzéseknél (p<0,005), függetlenül a vérömleny térfogatától. A nagyobb fokú permeabilitásfokozódás jelentősebb mértékű oedemával társult.

Következtetések

A vizsgálat bizonyítékkal szolgált a BBB-szivárgás létezésére ICH-t követően. A permeabilitás minden betegnél leginkább a haematomát közvetlenül övező szöveti sávban volt kimutatható a tünetek jelentkezése után 1 héttel. Nagy haematomák esetén a BBB-szivárgás kifejezettebbnek bizonyult, mint kisebb vérömlenyek esetében. A lobáris haematomák környezetében nagyobb mértékben növekedett a BBB áteresztő képessége, mint a mély vérzéseknél. A jelentősebb BBB-szivárgás kifejezettebb vizenyőképződéssel társult. Az ICH-t követő BBB-sérülés mennyiségi meghatározása az ICH okozta másodlagos agyi károsodás súlyosságát tükrözheti, ezért új, ígéretes kiegészítő markerként használható a jövőbeni kutatásokban a perihaematomalis szöveti károsodás csökkentését célzó terápiás próbálkozások tesztelésére.

 

Írásunk az alábbi közlemény alapján készült: Aksoy D, et al. Magnetic resonance imaging profile of blood-brain barrier injury in patients with acute intracerebral hemorrhage. J Am Heart Assoc. 2013; 2(3):e000161. doi: 10.1161/JAHA.113.000161.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.