hirdetés

A vörös húsok már kis mennyiségben is károsak

Egy most megjelent közlemény azonban arra figyelmeztet, hogy ezek a húsféleségek már kis mennyiségben is károsak lehetnek.

hirdetés

Jól ismert tény, hogy a világon egyre több húst fogyasztanak. A szárnyasok és egyéb húsok fogyasztása nemcsak az iparilag fejlett, hanem a fejlődő országokban is folyamatosan növekedett az utóbbi fél évszázadban − áll az ENSZ élelmiszerekkel és mezőgazdasággal foglalkozó szervezetének jelentésében.

Például az Egyesült Államokban a vörös húsok számítanak a legnépszerűbb húsféleségeknek. A húsfeldolgozás célja a tartósításon túl, hogy füstöléssel, sózással vagy egyéb eljárással megváltoztassa a húsok ízét; az ilyen húskészítmények egy 2011-es vizsgálat szerint akár 22 százalékot is kitehetnek az egyesült államokbeli húsfogyasztáson belül.

Korábban már számos kutatás foglalkozott azzal, hogy a vörös és feldolgozott húsok nagy mennyiségű fogyasztása miként befolyásolja az egészségi állapotot, például a cukorbetegség, a koszorúérbetegség vagy bizonyos ráktípusok kialakulását. E vizsgálatok adatai szerint a közepes vagy nagy mennyiségű vöröshúsfogyasztás a halálozási arányt is növelheti, a viszonylag kis mennyiségű húsfogyasztás hatásairól azonban viszonylag kevés adat áll rendelkezésünkre, bár azok arra utalnak, hogy a vörös és feldolgozott húsok már kis mennyiségben is fokozhatják a halálozási rizikót.

A Loma Linda University Health vizsgálat szerzői azt kívánták megvizsgálni, hogy a kis mennyiségű fogyasztás miként befolyásolja az összegzett halálozást, a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását, valamint a rosszindulatú daganatok okozta halálozást.

A kutatók az Adventist Health Study-2 (AHS-2) adatait dolgozták fel, melybe 2002 és 2007 között 96.000 résztvevőt vontak be az Egyesült Államokból és Kanadából. A vizsgálat érdekességét az adja, hogy a résztvevőket hetednapi adventisták köréből toboroztak, akik egy érdekes célcsoportot jelentenek az étrend és az egészségi állapot összefüggését tanulmányozó kutatások számára, ugyanis e csoport tagjainak körülbelül a fele vegetáriánus vagy csak nagyon kis mennyiségben fogyaszt húsokat.

A Nutrients című lapban közzétett vizsgálati eredmények szerint a vörös húsokat és feldolgozott húskészítményeket is fogyasztók összegzett valamint kardiovaszkuláris mortalitása is magasabb volt, mint a jellemzően csak feldolgozott húskészítményeket fogyasztóké. Az is kiderült, hogy bizonyos csoportok érzékenyebbek a húsfogyasztás kedvezőtlen hatásai iránt. Például a vörös húsok fogyasztása a fehér bőrű populációban szignifikáns összefüggést mutatott az összegzett halálozással, az afroamerikai népességben azonban nem volt megfigyelhető hasonló korreláció. A vörös húsok fogyasztása csak a nők és az afroamerikaiak körében befolyásolta a szív- és érrendszeri betegségek okozta mortalitást.

Ezzel szemben úgy tűnik, hogy a vörös és feldolgozott húsok fogyasztása nem befolyásolja számottevően a rosszindulatú betegségek okozta halálozást, a szerzők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a korábbi vizsgálatok bizonyítottnak látták, hogy a húsfogyasztás fokozza a rákbetegség előfordulásának kockázatát. Ennek fényében felvetik, hogy a korreláció nagyobb mennyiségű húsfogyasztás esetében megmutatkozhat, az általuk elemzett kis mennyiségű húsfogyasztás eseteiben azonban nem.

„Eredményeink újabb bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy a vörös húsok és a feldolgozott húskészítmények fogyasztása negatívan befolyásolja az egészségi állapotot és az élettartamot is” − kommentálja megállapításaikat Michael Orlich, Ph.D, aki ebben a vizsgálatban és az AHS-2 vizsgálatban is közreműködött. A vizsgálat tanúsága szerint még kis mennyiségű húsfogyasztás esetén is rosszabb egészségi állapotra számíthatunk, mintha egyáltalán nem fogyasztanánk húsokat.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 3,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.