hirdetés

A World Trade Center tűzoltói és a myeloma multiplex

Egy most megjelent közlemény szerint a World Trade Center elleni terrortámadás utáni mentésben dolgozó tűzoltók között nagyobb arányú a myeloma prekurzor eltérések, és a myeloma multiplexes megbetegedések kialakulásának kockázata.

hirdetés

A myeloma multiplex a differenciált B-sejtek (azaz plazmasejtek) túlszaporodása, a felnőttek körében a leggyakoribb hematológiai daganat. Rendszerint a beteg 65 és 74 éves kora között jelentkezik, igen ritka 50 éves kor alatt. Az Egyesült Államokban jelenleg kb. 100.000 myeloma multiplexes beteg van, a betegség életkorhoz igazított gyakorisága 6,53/100.000 fő/év. A myeloma multiplexben szenvedő betegek 80%-ának perifériás vérében IgH (monoklonális (M)-protein) mutatható ki, 20%-ban abnormális könnyű láncú proteinekkel. A myeloma multiplex és prekurzorainak valódi oka ismeretlen, de a betegség kockázata emelkedik, amennyiben a személy bizonyos karcinogénekkel exponálódik (pl. poliklórozott befenil (PCB), dioxinok, policiklikus aromás szénhidrátok (PHA-k), cement-por, üveggyapot, ólom, azbeszt). A WTC elleni 2001. szeptember 11-ei támadás során példátlan mennyiségű – PCB-ket és PAH-okat tartalmazó por és gázok kerültek a környezetbe. Az összerogyott és égő épületekből felszabaduló káros anyagokon kívül a 10 hónapig tartó mentési és helyreállítási munkálatok közben százával használt diesel-motorok égésterméke is exponálta a munkálatokat végzőket.

A Fire Department of the City of New York (FDNY) mentési és helyreállítási munkálatokban részt vett 12 942 fehér férfi tűzoltója közül 16 betegedett meg myeloma multiplexben. A daganatos diagnózisig átlagosan 12 (1,0-15,7) év telt el. A betegek átlagos életkora 57 (38-76) év volt, az USA-ban a myloma multiplexes betegek átlagos 69 éves életkoránál jóval alacsonyabb. Annál a 14 betegnél, akiknél a fehérje izotípus és a szabad könnyű-lánc adatok is rendelkezésre álltak, a könnyű-láncú myeloma multiplexes megbetegedés aránya 50%-os volt. Összesen 781, 50 évnél idősebb városi tűzoltó szérum mintái álltak rendelkezésre, amiből az derült ki, hogy a myeloma prekurzor eltérések, (MGUS, monoclonal gammopathy of undetermined significance és könnyű láncú MGUS) gyakorisága is magasabb a mentésben rész vevők esetén. Az összes, az életkorhoz igazított MGUS és könnyű- lánc MGUS prevalenciája 7,63/100 személy (95%CI 5,45-9,81), ami 1,76-szor magasabb a referenciaként használt Olmsted megyében észlelt (Minnesota) prevalenciánál. (Azért pont az Olmsted megye a referencia, mert onnan állnak szérum adatok rendelkezésre, és ilyen expozíciónak ott nem voltak kitéve). A könnyű-láncú MGUS életkorhoz igazított prevalenciája több mint háromszorosa volt a referencia populációénak (RR: 3,13, 95%CI 1,99-4,93).

Dr. Brawley (Atlanta, Georgia) a cikkhez írt szerkesztőségi közleményben felhívta a figyelmet, hogy a 12 942 megfigyelt személy között jelentkező 16 myelomás megbetegedés kis esetszáma miatt nagyon nehézen közvetlen kapcsolat meglétét feltételezni a megbetegedés és a WTC-nél végzett mentési munka között, és ugyanerre a következtetésre jutunk a Doll-szabály alapján is (Sir Richard Doll és Sir Bradford Hill a dohányzás és a tüdőrák közötti összefüggés látványos igazolásakor arra a következtetésre jutottak, hogy egy egyszerű epidemiológiai vizsgálat nem lehet meggyőző, ha a 95%CI alsó határa nagyobb 3-nál). Hozzáteszi azonban azt is, hogy mivel a latencia periódus még mindig tart, lehet, hogy később nagyobb számban jelentkezik majd a betegség.

A JAMA Oncology ugyanezen számában megjelent másik közleményben Ankura Singh és munkatársai számítógépes szimuláció segítségével mérték fel 14 474, a WTC-nél exponált tűzoltó 2012 és 2031 között várható egészségügyi jellemzőit. Előre vetítették 2960 rosszindulatú daganatos megbetegedés kialakulását (95%CI 2883-3037). A mentésben résztvevők 87,1%-át képviselő fehérbőrű tűzoltóknál 2714 rák kialakulása várható a kontroll populációban várható 2596 rákos megbetegedéssel szemben. A kutatók 1437 prosztatarákos megbetegedést jósolnak a kontroll csoport 863 megbetegedésével szemben, 73 pajzsmirigyrákot 57-tel szemben és 201 melanoma malignumot 131-gyel szemben. Megjegyzendő, hogy az összes többi daganat szaporodása ellenére kevesebb kolorektális rák megjelenését prognosztizálják, mivel a szűrés lecsökkenti ezek gyakoriságát (172 vs 267 eset), de a tüdőrákok (237 vs 373 eset) és a veserákok (66 vs 132 eset) előfordulásának csökkenése is várható.

Dr. Brawley fentebb már idézett szerkesztőségi közleménye Dr, Singh kutatásaihoz azt fűzi hozzá, hogy a prosztata-, a pajzsmirigy daganatok és a melanoma gyakoriságának növekedését már más földrajzi területekről is közölték. Ilyen módon nem biztos, hogy WTC mentési munkálataiban részt vevők ilyen daganatainak gyakoribbá válása a WTC-nél elszenvedett expozíció következménye, vagy azé, hogy e betegségek gyakorisága a tűzoltóknál eleve nagyobb, és az sem igazolt, hogy a rákgyakoriság növekedésének valóban a környezeti terhelés növekedése az oka?

Li és munkatársai már 2012-ben közleményt jelentettek meg a JAMA-ban arról, hogy a WTC Health Registryben szereplő 55 778 személynél gyakoribb volt a prosztatarák, a pajzsmirigyrák és a myeloma multiplex, mint a New York államban élő egyéb lakosoknál. Ebben a vizsgálatban szerepeltek egyébként a Singh-féle vizsgálat betegei is.

 

Forrás:

1. JAMA Oncology

2. JAMA Oncology

3. JAMA Oncology

4. JAMA

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.