hirdetés

Antipszichotikumok hozzáadása segít a fájdalom kezelésében

Egy szisztematikus analízis szerint a beteg terápiájához adott atipikus antipszichotikum olanzapin segít a nehezen kezelhető, tartós fájdalom csökkentésében.

hirdetés

Bár az antipszichotikumokat tradicionálisan nem tekintjük analgetikumoknak, és alkalmazásukat az amerikai Food and Drug Administration (FDA) sem hagyta jóvá a fájdalom kezelésére, az American Academy of Pain Medicine (AAPM) 2016 februári éves találkozóján elhangzottak szerint csökkentik a fájdalmat, és erre az olanzapin esetén van a legtöbb és legerősebb bizonyíték.

 Dr. Xavier Jimenez (Center for Neurological Restoration, Cleveland Clinic, Ohio), aki saját és kollegái tapasztalata és kollegái beszámolói alapján igen hasznosnak találta ezen szerek említette alkalmazását, a PubMed-ben áttekintette azokat a tanulmányokat, amiket a fájdalomcsillapítás céljára adott antipszichotikumok hatásait vizsgálták. Összesen 18 ilyen közleményt talált, ebből 10 az olanzapinnal, 4 a quetiapinnal, 2 az aripiprazollal, 1-1 pedig a risperidonnal és 1 a ziprasidonnal foglalkozott.

Az olanzapin fájdalomcsillapító hatása részint opiod mechanizmuson alapulhat, amit számos, patkánymodellekben és állatkísérletekben szerzett adat, továbbá az is alátámaszt, hogy hatása naloxonnal gátolható. Részint pedig csökkenti a szimpatikus tónust, ami közismerten fokozza a fájdalomérzetet. Az olanzapinnak más antipszichotikumokkal szemben kevesebb mellékhatása van - egyik ilyen a szedáció, ami könnyen felfüggeszthető- míg például a risperidon szedésekor, a dózis emelésekor motoros problémák, sőt tremor is kialakulhatnak.

Az analízis azt mutatta, hogy az olanzapin hatásos fibromyalgiába és migrénben/fejfájásban, bár csak egyetlen randomizált, kontrollált vizsgálat igazolt I fokú evidenciát. A többi antipszichotikumnak nem volt ilyen hatásuk a különböző fájdalomszindrómákban, vagy a vizsgálati elrendezések nem voltak megfelelőek.

Számos egyéb esettanulmány és anekdotikus adat bizonyítja, hogy bizonyos betegekben az olanzapin hatásosm sokszor a tradicionális fájdalomcsillapítókra és az opiátokra nem reagáló betegek fájdalma jelentősen csökken, ha ezekhez a terápiákhoz olanzapint adnak.

Az adatok kommentálására felkért dr. Lynn Webster, fájdalomspecialista (Raleigh, North Carolina) nagyon is elképzelhető az antipszichotikumok ilyetén terápiás hatása. "A krónikus fájdalmat csillapító hatásuk a fájdalomérzet jelentős kognitív aspektusának befolyásán alapul.  

Dr Webster hozzátette, hogy egyéb pszichiátriai gyógyszerek is hatásosan csillapítják a fájdalmat, például "az egyáltalán nem fájdalomcsillapítóként számon tartott amitriptilin a neutropátiás fájdalom csökkentésének leghatékonyabb eszköze".

 

Forrás: The American Academy of Pain Medicine 

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.