hirdetés

Áttétes NSCLC kombinált kezelése

A platina alapú kemoterápia mellé adott két immun-ellenőrzőpont gátló meghosszabbítja a túlélést áttétes, nem kissejtes tüdőrákban.

hirdetés

A POSEIDON vizsgálat eredményei szerint a platina alapú kemoterápia mellé két immun-ellenőrzőpont gátlót (ICI) adva jelentősen javult az áttétes, nem kissejtes tüdőrákban (mNSCLC) szenvedő betegek progressziómentes túlélése (PFS) és teljes túlélése (OS) is az egyedüli kemoterápiához képest.

A POSEIDON vizsgálatba vont betegek - betegségük típusa szerinti - többféle kemoterápiában részesültek: laphámrákban platinum/gemcitabin, nem laphám tumorban platinum/pemetrexed, illetve bármelyik szövettani eredmény esetén nab-paclitaxel/carboplatin kezelést kaptak. A betegek többsége Kelet-Európából és Ázsiából származott és a laphámrákok aránya magasabb volt, mint az a kevert szövettanú vizsgálatokban szokásos. A betegeket PD-L1 expresszió szerint osztályozták, a választóvonal az 50%, a betegség stádiuma, és a tumor szövettana volt.

A vizsgálatba vont 1013, IV. stádiumban lévő mNSCLC-s beteget három csoportba randomizálták: az egyik csoport a kemoterápia mellé két immun-ellenőrzőpont gátlót (tremelimumabot és durvalumabot), a másik csoport a kemoterápia mellé egyedül durvalumabot, a harmadik csoport ICI nélkül kemoterápiát kapott. A három betegcsoport kiindulási jellemzői nagyjából azonosak voltak, de a durvalumab-tremelimumab csoport kissé különbözött a másik két csoporttól, azokhoz képest kevesebb nőbeteg, kevesebb ázsiai és kevesebb soha nem dohányzó került a két immun-ellenőrzőpont gátlót kapók csoportjába.

A kemoterápiához durvalumabot adva 26%-kal nő a PFS, de az OS nem változik jelentésen. Ugyanakkor a kemoterápiához tremelimumabot és durvalumabot is adva, mindkét túlélés növekszik: a PFS 28%-kal, az OS 23%-kal. Az átlagos OS 14,0 hónap volt az egyedüli kemoterápia 11,7 hónapjához képest.

12 hónap után a hármas kombinációs betegek 26,6%-a volt progressziómentesen életben, míg az egyedüli kemoterápiás csoportban csak 13,1%-ban. Az OS szintén jelentősen meghosszabbodott, a hármas kombinációs csoportban már 14,0 hónap, az egyedüli kemoterápiás csoportban csak 11,7 hónap volt (HR: 0,77, P=0,00304). 24 hónap után a tripla csoport betegei még 32,9%-ban éltek, az egyedüli kemoterápiás csoportban viszont csak a betegek 22,1%-a volt életben.

A betegek minden alcsoportjának előnye származott az immunterápia hozzáadásától, ami leginkább a nem laphámtumorosokra és az 1%-nál magasabb PD-L1 expressziós betegekre vonatkozott. Meg kell jegyezni, hogy a kombinációs kezelést kapó betegeknél a válasz még 12 hónap múlva is tartott: a hármas kezelést kapóknál 49,7%-ban, a durvalumab plusz kemoterápiát kapóknál 38,9%-ban, az egyedüli kemoterápiásoknál 21,4%-ban volt ez kimutatható. Megemlítendő, hogy a nem laphám jellegű tumorokban szenvedők 95,5%-a platinum-pemetrexed kezelésben részesült. A laphámtumorosok 88,3%-ban platinum plusz gemcitabin kezelést kaptak, a PFS és az OS nagyon kismértékű volt minden kezelési karban, a görbék alig váltak el egymástól. A grade 3-grade 4 mellékhatás csaknem azonos arányban jelent meg az immunkezelést is kapott betegek körében, tehát a mellékhatások jelentős részét a kemoterápia okozta. A kezelés megszakítása, a halálhoz vezető mellékhatások csaknem azonos számban fordultak elő, csak kissé emelkedtek az immunkezelteknél. A durvalumab és tremelimumab kezelteknél több volt az immun-mediált mellékhatás, de rendszerint csak grade 1, vagy grade 2 erősségű, és kezelhető volt. Az immunkezelteknél a leggyakoribb mellékhatás a pajzsmirigy alulműködés, a májműködési zavar, a pneumonitis, a dermatitis és a bőrkiütés volt.  

Az eredményeket szeptember 9-én adták elő a World Conference on Lung Cancer 2021-es kongresszusán. A két immun-ellenőrzőpont gátló más-más helyen fejti ki hatását: a tremelimumab CTLA-4 gátlóként hat, a durvalumab pedig a programozott sejthalál PD-1 és PD-L1 fehérjén fejti ki hatását. Mindkét szert az AstraZeneca gyártja. A hármas kombináció alkalmazása esetén sem láttak új biztonságossági problémát.

A vizsgálatban négy ciklus kemoterápiát és immunterápiát adtak – a szokásos klinikai gyakorlatnak megfelelően. Ugyanakkor a CheckMate 9LA vizsgálatban csak két ciklus kemoterápiát adtak nivolumabbal (Opdivo) ás ipilimumabbal (Yervoy). Itt a két szer szintén a CTLA-4-et és a PD-1-et támadta (mint a POSEIDON vizsgálatban alkalmazott 2 fajta immun-ellenőrzőpont gátló), és ezeket a szereket egyes tüdőrákos betegek számára törzskönyvezték is. Bár a POSEIDON kemoterápiás ágában több volt a rossz prognosztikai faktorral (máj-, ill. agyáttéttel) rendelkező beteg, az ilyen különbségek ellenére a két vizsgálat túlélési eredményei nagyon hasonlóak, a görbék lefutása jelzi, hogy hosszú idejű megfigyelések szükségesek a valódi előnyök megismeréséhez.

Az új eredmények megbeszélésekor Dr. Julie R. Brahmer (Johns Hopkins Medicine, Baltimore, Maryland) annak a véleményének adott hangot, hogy a magas PD-L1 expressziót mutató daganatokban a monoterápiában adott anti-PD-1, vagy anti-PD-L1 kezelés megfelelő, és még nem látszik, hogy a CTLA-4 gátlónak a kemoterápia plusz PD-L1 gátláshoz való hozzáadása bármilyen előnnyel járna. Viszont úgy hiszi, hogy PD-L1 negatív tumorokban a CTLA-4 gátlás hasznos lehet, mint az a CheckMate vizsgálatokból látszik – különösen laphám tumorban szenvedőkön.

Azt is megjegyezte, hogy a POSEIDON-ban sem a szövettani státuszt, sem a PD-L1 státuszt nem értékelték ki, ilymódon a „tripla” kezelés által meghosszabbodott túlélés ellenére számos alapvető kérdés merül el. Az egyik pl. az, hogy milyen CTLA-4 gátlást kell a PD-L1 blokád mellé adni, és hogy a megnövekedett toxicitás „megéri-e” a kissé meghosszabbodott választ és megjavult túlélést. Tudni kellene azt is, hogy melyik betegcsoport igényli valóban a kombinált kezelést, amihez jó lenne ismerni egy CTLA-4 előnyt felmérő biomarkert.

Dr. Charu Aggarwal (Penn Medicine, Philadelphia, Pennsylvania) szerint számos első vonalban használható kezelés van, de nem tudjuk, hogy a négyes-, vagy a monoterápia fog jelentős előnnyel járni. A PD-L1 csak egy biomarker, de többre lenne szükségünk.

Forrás:

Davenport L. POSEIDON: two ICIs plus chemo up survival in mNSCLC. Medscape Medical News > Conference News > WCLC 2021. September 10, 2021.

World Conference on Lung Cancer (WCLC) 2021: Abstract PL02.01. Presented September 10, 2021.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.