hirdetés

Az antibiotikumrezisztenzia szövevényes kialakulása

A baktériumok képesek rezisztenciát kifejleszteni még azelőtt, hogy egy adott antibiotikummal találkoztak volna. Az antibiotikumrezisztenzia kutatása tele van ellentmondásokkal és bizonytalanságokkal.

hirdetés

A methicillinrezisztencia a Staphylococcus aureus-banmár jóval azelőtt kifejlődött, hogy a methicillint alaklmazták volna a klinikumban, írják a Genome Biology című szaklapban megjelent tanulmányukban Catriona P. Harkins és munkatársai (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus emerged long before the introduction of methicillin into clinical practice).

A methicillin 1959-ben jelent meg a brit klinikákon, és 1960-ban Margaret Patricia Jevonsmár három methicillinrezisztens Staphylococcus aureus-törzset is izolált. A S. aureus normál esetbena bőr és az orrnyálkahártya lakója, azonban időnként életveszélyes fertőzést okoz. Érdekes módon a három első methicillinrezisztens Staphylococcus aureus, vagyis MRSA-törzs mind olyan betegekből származott, akiket korábban sosem kezeltek methicillinnel, továbbá az MRSA Indiában és Kelet-Európában már azelőtt megjelent, hogy ezeken a területeken elkezdték használni a szert, írja a The LancetbenBarry Cookson (Five decades of MRSA: controversy and uncertainty continues).

Az antibiotikumrezisztencia kialakulásának veszélyére egyébként már Alexander Fleming is figyelmeztetett. Két évvel azután, hogy a penicillin használata széles körben elterjedt, 1945-ben, a Nobel-díj átvétele után Fleming azt nyilatkozta a The New York Times-nak, hogy a meggondolatlan emberek, akik játszadoznak a penicillin használatával, erkölcsileg felelősek azoknak a haláláért, akiket penicillinrezisztens organizmusok döntenek le a lábukról.

A szuperbaktériumok sokat emlegetett példája, az MRSA ma globális problémát jelent, azonban Harkins és munkatársai tanulmánya a feje tetejére állította a velük kapcsolatos eddigi tudásunkat, teszi hozzá a genombiológusok meglepő eredményéről beszámoló cikkében Ed Yong (Bacteria Can Evolve Resistance to Drugs Before Those Drugs Are Used; The Atlantic).

A kutatók 209, 1960 és 1989 között gyűjtött MRSA-mintát szekvenálták; az elemzett DNS-ek között voltak a legkorábban azonosított MRSA-törzsekéi is. A törzseket összehasonlítva és evolúciós történetüket rekonstruálva a kutatók arra jutottak, hogy valamennyi baktérium egy olyan közös őstől származik, ami a methicillinrezisztencia képességét 1946-ban szerezte – 13 évvel azelőtt, hogy az emberiség elkezdte fertőzések kezelése használni a szert. Azaz, mint Harkinsék megjegyzik: „Azzal ellentétben, amit eddig gondoltunk, nem a methicillinhasználat volt az a hajtóerő, ami az MRSA kialakulásához vezetett.”

Az eredeti hajtóerő a penicillin volt. Mint kiderült, az MRSA methicillinrezisztenciáját okozó gén, a mecA a penicillin ellen is biztosít némi védettséget. Amikor a penicillin széles körűen forgalomba került az 1940-es években, az minden bizonnyal elősegítette olyan S. aureus törzsek kialakulását, amelyek hordozták a mecA gént, így már azelőtt rezisztensek voltak a methicillinre, hogy az megjelent. Kezdetben a methicillinrezisztens törzsek ritkák voltak, mivel hasznossága ellenére a mecA gén nem terjed könnyen a Staphylococcus-törzsek között, és lassítja a hordozói növekedését. Azonban mihelyst a methicillin forgalomba került, a mecA gén hordozás előnyei magasan felülmúlták hátrányait, így a gén elterjedt.

Vagyis a baktériumok képesek rezisztenciát kifejleszteni még azelőtt, hogy egy adott antibiotikummal találkoztak volna: az új gyógyszereket semlegesíthetik a környezetben addig megbújó gének. Az antibiotikumrezisztencia nem egyszerű ok-okozati hatás mentén, hanemszándékolatlan következmények hálózata révén alakul ki.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.