hirdetés

Az anyák túlsúlyának hatása lányaik elhízására

Egy új tanulmány szerint a 4 és 9 év közötti lányok nagyobb valószínűséggel rendelkeztek magas zsírtömeggel és magas testtömeg-indexszel (BMI), ha anyukájuk elhízott.

hirdetés

Az anyák és fiaik, illetve apák és fiaik, illetve lányaik elhízása között azonban nem találtak összefüggést.

A kutatók a gyermekek zsírtömegét, sovány testtömegét és BMI-jét a gyermekek 4 éves korában (az "elzsírosodás visszapattanása -adiposity rebound" néven ismert jelenség előtt), 6-7 éves korában (az adiposuty rebound időpontja körül) és 8-9 éves korában (a pubertás előtt vagy annak kezdetekor) mérték, a szülőkét pedig akkor, amikor gyermekeik 8-9 évesek voltak. Rebecca J. Moon (University of Southampton, UK) és munkatársai erős kapcsolatot találtak az anyák és lányaik zsírtömege között, és valószínűsítik, hogy ez az anya-lánya elhízás-kapcsolat a kislányok 4 éves korában alakul ki. Fontos lenne tudatosítani a túlsúllyal küszködő anyákban, még a fogantatás előtt, hogy ezek a folyamatok akár a méhen belüli időszakban is elkezdődnek, ezért a korai beavatkozás is elengedhetetlen.

Mivel az anyák és apák 97%-a fehér volt, előfordulhat, hogy az eredmények nem általánosíthatók más populációkra, hangsúlyozzák cikkükben a szerzők.

A Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism folyóiratban március 21-én online közzétett Southampton Women's Survey prospektív kohorszvizsgálat jelentősége, hogy nem csak a résztvevők BMI-jét, hanem a zsírtömeget is vizsgálták.

A túlsúlyos vagy elhízott gyermekek nagyobb valószínűséggel lesznek felnőttkorukban is elhízottak, így esetükben nagyobb a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és az osteoarthritis kialakulásának kockázata. Korábbi kutatások arról számoltak be, hogy a túlsúlyos vagy elhízott gyermekek édesanyja is nagyobb valószínűséggel küzd túlsúllyal. A legtöbb korábbi tanulmány azonban kizárólag a BMI-t vizsgálta, és nem mérte a zsírtömeget, és nem volt ismert, hogy az apa elhízása hogyan befolyásolhatja az utódokat, vagy hogyan különbözhet a kockázat a fiúgyermekek és a lányok között.

A kutatók a Southampton Women's Survey résztvevői olyan nők voltak, akik 1998 és 2002 között 20-34 évesek voltak, és gyermekük élve született, MOON és munkatársai e felmérés egy részhalmazának adatait elemezték: 240 olyan anya-apa-utód triót, akiknek BMI-jéről és egész testük kettős energiájú röntgenabszorpciós (DXA) vizsgálatáról voltak adatok. Az anyák átlagos életkora 31 év volt a szüléskor, és a terhesség előtti átlagos BMI-jük 23,7 kg/m2 volt. Az utódok között 129 volt a fiú (54%) és 111 volt a lány. A gyermekeknél 4, 6-7 és 8-9 éves korukban végeztek DXA-vizsgálatot, a szülőknél pedig akkor, amikor gyermekeik 8-9 évesek voltak. 6-7 éves korban és 8-9 éves korban a lányok BMI-je és zsírtömege az anyáét tükrözte (szignifikáns összefüggés). 4 éves korban a lányok BMI-je és zsírtömege általában az anyjukéval függött össze, de a 95%-os konfidencia intervallum átlépte a nullát. Nem volt szignifikáns anya–fia, apa–fia vagy apa–lánya összefüggés a BMI vagy a zsírtömeg tekintetében egyetlen vizsgált életkorban sem.

 

Forrás:

Moon RJ, D’Angelo S, Holroyd CR. et al: Parent-Offspring Associations in Body Composition: Findings From the Southampton Women's Survey Prospective Cohort Study, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 21 March, 2023; dgad128, https://doi.org/10.1210/clinem/dgad128

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.