hirdetés

Az arany-nanorészecskék a sejt károsítása nélkül képesek áthatolni a sejtmembránon

A polimer réteggel fedett arany-nanorészecske (meghatározott mérethatárig) képes a sejthártyát alkotó lipidekkel fuzionálva a sejtbe jutni annak károsítása nélkül. A maximális méret az arany nanorészecskét borító monomolekuláris hártya összetételétől függ. 

hirdetés

A sejtek rendkívül jól védelmezik belső részeiket. Ez a tulajdonságuk nehezíti meg a kutatók dolgát, amikor gyógyszereket, bioszenzorokat vagy bármi mást át akarnak átjuttatni a sejthártyán úgy, hogy az ne károsítsa és ne pusztítsa el a sejtet. Bár 2008-ban felfedezték, hogy egy speciális anionos egy rétegű polimerrel bevont tiszta arany nanorészecske (AuNP) képes áthatolni a sejthártyán, a folyamat miértje illetve mikéntje ismeretlen maradt.

A Massachusetts Institute of Technology és az Ecole Polytehnique de Lusanne kutatói laborkísérletek és számítógépes szimulációk útján rájöttek, miként jut át a nanorészecske a sejtmembránon, illetve mely mérettartományokban működik a folyamat. Bemutatták, hogy a penetráció első, kritikus lépése a nanorészecskéket bevonó anyag beolvadása a sejthártyát alkotó kettős lipidrétegbe. Az AuNP csak egy bizonyos mérethatárig képes fuzionálni membránalkotó lipidekkel fuzionálni. A maximális átmérő azonban függ az arany-nanorészecskét borító monomolekuláris vastagságú hártya összetételétől. Az alkalmazott hártya hidrofób és hidrofil anyagok keveréke volt.

Mivel a nanorészecskéket teljesen fedte a hártya, így annak, hogy pont aranyból készültek, különösebb jelentősége nincs. Bár az aranyrészecskéknek is lehet gyógyászati jelentősége, jó sugárelnyelő képességük miatt akár a rák kezelésében is. A kutatócsoport szeretné a későbbiekben felhasználni ezt a penetrációs mechanizmust, hiszen segítségével a sejt károsítása nélkül juttatható gyógyszerek a sejt belsejébe. Nagyon fontos lépés lenne a gyakorlati alkalmazás felé, hogy olyan hártyaösszetevőket találjanak, amely csak bizonyos célsejtekbe jutnak be. Így lehetőség nyílna a sejteknek csupán egy meghatározott csoportját kezelni. Egy másik nagyon fontos alkalmazási terület lenne a specifikus biomarkerek monitorozása.

Forrás: Nano Letters

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.