hirdetés

Az éghajlatváltozás tüdőbetegségekre gyakorolt hatásai

A West Virginia University kutatói az éghajlatváltozás és a levegőszennyezés tüdőbetegségekre gyakorolt hatásait elemző összefoglaló közleményt jelentettek meg a Chest folyóiratban.

hirdetés

Az okok és következmények összetéveszthetetlenek: a pollenviharok miatt allergiások özönlenek be az allergológusok rendelőibe. Az emelkedő légszennyezettség növeli az obstruktív légúti megbetegedések, a kardiopulmonális szövődmények és a nem-kissejtes tüdőrák kockázatát. Az olvadó hótakarók és az özönvízszerű esőzések városrészeket árasztanak el, penészes törmeléket és kezdődő gombás fertőzéseket hagyva maguk után.

"Az éghajlatváltozás azért változtatja meg a légúti betegségek típusát és súlyosságát, mert nagymértékben megváltoztatja a környezetet és a kitettséget" – írják a szerzők. A krónikus betegségek (asztma, COPD) súlyosbodása mellett új betegségek fognak kialakulni, a nagyobb a kitettség miatt pedig több, jelenleg egészséges ember fog megbetegedni. Az éghajlatváltozás és a levegőszennyezés tüdőbetegségekre gyakorolt hatásait elemző összefoglaló közlemény a Chest folyóiratban jelent meg.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy levegő minőségének nyomon követése és az expozíció minimalizálása kulcsfontosságú a megbetegedések és mortalitások csökkentésében. Az American Public Health Association a klímaváltozás légúti egészségre gyakorolt ​​hatásairól szóló nyilatkozatában így foglalta össze a problémát: "A melegebb hőmérséklet a szennyező anyagok és allergének mennyiségének növekedéséhez vezet. Ebben a változó éghajlatban a rossz levegőminőség csökkent tüdőfunkcióhoz, az asztmás szövődmények, szívrohamok, szívelégtelenség és halálozás kockázatához vezet” – áll a közleményben.

Pollenszint

A globális felmelegedés miatt a tavaszi allergiaszezon korábban kezdődik és tovább tart. A nagyon magas pollenszám miatt az új felnőtt betegek arányának meredeken növekszik, a korábban enyhe tüneteket mutató betegeknél pedig a betegség súlyosbodását tapasztalták. A European Respiratory Review folyóiratban megjelent 2014-es cikkben Gennaro D'Amato (Antonio Cardarelli High Speciality Hospital, Nápoly) és munkatársai felvázolták az éghajlat pollenszintre gyakorolt fő hatásait az alábbiakban jelölték meg: a növények növekedési üteme gyorsabb; az egyes növények több pollent termelnek; a pollenben lévő allergén fehérjék mennyisége nő; a virágpor termelődése korábban indul be és hosszabb ideig tart; a pollen légköri eloszlása nem csak időben, hanem térben is növekszik.

Egyéb szennyeződések

A pollen mellett a levegő sok helyen egyre inkább telítődik bioallergén fehérjékkel, például baktériumokkal, vírusokkal, állati szőrrel, rovarokkal, penészgombákkal és növényfajokkal, és azt találták, hogy a légkör szén-dioxid szintje is elősegíti a pollenszint növekedését. Ezek a változások növelik légúti megbetegedésekre javallt vény nélkül kapható gyógyszerek használatát, a járóbeteg- és sürgősségi osztályokon megjelenő betegek számát. Az elsöprő heves viharok előtt vagy alatt felszabaduló nagy mennyiségű belélegezhető részecskék növelik az úgynevezett "zivatar-asztma" gyakoriságát is. A szénalapú tüzelőanyagok égetése, valamint a melegebb és szárazabb időjárás miatt keletkező hatalmas erdőtüzek növelik a levegőben lebegő részecskék mennyiségét, súlyosbítva ezzel az asztmát, a COPD-t és más légúti obstruktív állapotokat. Egyre inkább valószínűnek látszik, hogy ezen szennyező részecskéknek való kitettség a nem-kissejtes tüdőrák egyik lehetséges oka olyan személyeknél, akik soha nem dohányoztak.

Kritikus ellátási kihívások

Az éghajlatváltozás számtalan egyéb hatása között a leggyakoribbak a mellkasi fertőzések és a mellhártyabetegségek, mint például amelyek katasztrofális áradások után jelentkező aspergillosis fertőzések; a Mycobacterium avium komplex fertőzések és a túlérzékenységi tüdőgyulladás fokozott előfordulása; a környezetszennyezés okozta szívmegállás, valamint az egyre gyakoribb hőhullámok miatti hőguta. Összefüggést találtak az éghajlatváltozás és a pulmonális hipertónia, az intersticiális tüdőbetegség, az alvászavarok és a foglalkozási tüdőbetegségek között.

Forrás:

Balakrishnan B, Callahan SJ, Cherian SV et al:  Climate Change for the Pulmonologist. A Focused Review Published:April 10, 2023DOI:https://doi.org/10.1016/j.chest.2023.04.009

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.