hirdetés

Az ipartelepek környékén élő gyermekeknél gyakoribbak a légúti tünetek

A kőolaj-feldolgozók közelében élő spanyol gyerekeket és serdülőket gyakrabban utalták kórházba légzési panaszok miatt, mint az alacsony közúti forgalmú, és ipar nélküli városokban lakó társaikat, és éjszaka is többet köhögnek.

hirdetés

A környezeti kockázatot jelentő létesítményekhez közeli lakóhely kedvezőtlenül hathat az egészségre. A petrolkémiai üzemek környékén élő gyermekek légzési egészségéről, valamint allergiáikról mindeddig nem készült alapos tanulmány. Spanyol kutatók 2014-ben az Environmental Research-ben publikált cikkükben vizsgálták, hogy milyen kapcsolat van a gyermekek asztmája, légzési tünetei, légzésfunkciója valamint aközött, hogy milyen távolságra élnek egy kőolaj-feldolgozó üzemtől. 6-7 éves gyermekek (n=2672) és 13-14 éves serdülők (n=2524) lakóhelyük alapján két csoportra bontva kerültek összehasonlításra. A két csoport: nagy petrolkémiai telep mellett élő, vagy közepes járműforgalmú városokban élő gyermekek csoportja, illetve alacsony közúti forgalmú, és ipar nélküli városokban lakó gyermekek. A tünetek előfordulási aránya az ISAAC (Nemzetközi Tanulmány a Gyermekkori Asztmáról és Allergiákról) írott és videós kérdőívei alapján került meghatározásra.

A tüdőfunkciós méréseket a négy területen egy 959 serdülőből álló almintán végezték el. Multivariáns analízissel vizsgálták a lakóhelyi környezet hatásait a tünetekre és tüdőfunkcióra. A tünetek előfordulása hozzávetőleges becslés alapján megegyezett a vizsgált területek mindegyikében. Az adatok pontosítása után kiderült, hogy a petrolkémiai üzemek közelében élő gyerekeket és serdülőket statisztikailag szignifikánsan gyakrabban utalták kórházba légzési panaszokkal az előző évben (gyakorisági arány (PR)=1,49; 95% valószínűségi intervallum (CI), 1,06–2,09) és az éjjeli köhögés is gyakoribbnak bizonyult (gyakorisági arány (PR)=1,29; valószínűségi intervallum (CI) 95%, 1,05–1,57).

Az üzemek környékén lakó serdülőknél nem tapasztaltak tüdőfunkció-csökkenést és az asztmások aránya nem volt magasabb sem a kőolaj-finomítók közelében lakó gyermekek, sem pedig a serdülők körében. A gyakoribb éjjeli köhögésért és a kórházi kezelésért- korábbi kutatásokkal megegyezően- a légszennyezés átmeneti megemelkedése okolható.

Forrás:

Environmental Research

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.