hirdetés

Biocidek a légfrissítőkben

Humán sejttenyészeteken vizsgálva bizonyítható, hogy a légfrissítőkben lévő biocidek koncentrációjának növelése illetve kombinált alkalmazásuk károsíthatja a tüdő hámsejtjeit.

hirdetés

A légfrissítőket sokféle anyag keverékéből állítják elő. Tartalmaznak illóolajokat, illékony szerves vegyületeket (VOC) , és olyan biocideket mint a citrál (CTR), a triklozán (TCS) és a benzizothiazolin (BIT). A citrom illatú citrált gyakran használják kozmetikumokban, parfümökben, gyógyszerészeti termékekben és játékokban. Az élelmiszeripar is felhasználja ízesítéshez, italokban és rágógumikhoz. A triklozánt és a BIT-t  tartósítószerként használják egészségmegőrző- és piperetermékekben, illetve háztartási cikkekben. Így a beltéri levegőben gyakran megtalálhatóak és számos ember tartós inhalációs expozícióját okozzák. A citrált általánosságban biztonságosnak tartják, de a bőr irritációját és túlérzékenységét okozhatja. Patkányokon végzett korábbi vizsgálatok bebizonyították, hogy a CTR hatással van a szaporító  szervrendszerre. A BIT szem és bőrirritációt okozhat, valamint foglalkozási asthmát és rhinitist is. A szájon illetve bőrön keresztüli triklozán expozíciót biztonságosnak tartják, a belégzése azonban tüdőgyulladáshoz és a légzőrendszer irritációjához vezethet.Sőt a triklozán egyszeri, légzőrendszerbe való instillációja akut tüdőgyulladást okozott patkányokban. Már az is bebizonyosodott, hogy a TCS és a BIT sokkal inkább citotoxikus hatásúak a tüdőepitelre  mint a citrál. A BIT erősebben gátolja a sejtnövekedést mint a TCS vagy a CTR.

Kwon és munkatársai a citrál-BIT és citrál-triklozán keverékek emberi tüdőre gyakorolt citotoxicitását vizsgálták humán A549 tüdő epiteliális sejteken. A légfrissítő összetevők különböző arányú keverékeit összehasonlították a sejtek életképességére, a sejtosztódásra, az oxigén eredetű szabadgyökök (reaktív oxigén fajták) képződésére és a DNS károsodására kifejtett hatásuk alapján. Mindkét keverék egyértelműen csökkentette a sejtek életképességét és növelte a ROS képződést a kontroll sejtekben megfigyelthez képest, a sejtek osztódását pedig a dózistól függően akadályozta. A BIT és TCS arányának növelésével mind a sejtek életképessége (cell viability), mind a növekedése, illetve morfológiája változott. Ugyanakkor DNS sérülést a vizsgálatok nem mutattak ki. Az eredmények arra engednek következtetni, hogy a légfrissítőkben a biocidek mennyiségének növelése citotoxicitást okoz. 

 

Forrás: Natural Product Communications

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.