hirdetés

Bulaemia nervosa és gasztrikus bezoár

A gasztrikus bezoárok ritkák, és nem specifikus panaszokat, így hányást is okoznak. Jelenlétükre endoszkópos vagy képalkotó vizsgálat során derül fény, eltávolításuk nem mindig lehetséges endoszkópon keresztül. 

hirdetés

A bulaemia nervosa egy étkezési zavar, melyet ismétlődő falásrohamok, majd azt követő kompenzációs viselkedés (elsősorban hánytatás) jellemez.  A leggyakoribb komplikációk a hánytatásból fakadnak, melyek számos esetben kórházi kezelést tesznek szükségessé. Ilyen szövődmény többek között: az elektrolitzavar, kiszáradás, hipovolémia, szájgyulladás, nyelőcső betegségek, a vastagbél funkcionális károsodása, ugyanakkor obstrukció-jellegű panaszról még soha nem számoltak be.

Pedrolli és mtsai esetismertetésükben egy olyan bulaemia nervosa-ban szenvedő, középkorú nő esetéről számol be, aki a hét napja tartó súlyos hányás által okozott akut veseelégtelenséggel jelentkezett a sürgősségi osztályon. A kórházi ellátás ideje alatt, miután a súlyos hányás legfontosabb és leggyakoribb lehetséges egészségügyi okait kizárták, egy felső endoszkópiás vizsgálatot hajtottak végre. A vizsgálat egy jelentős méretű bezoár jelenlétét állapította meg, mely gépi fragmentációt követő mintavétel alapján kizárólag medvecukorból állt. A néhány nappal későbbi endoszkópia a bezoár teljes feloszlását mutatta, a pácienst pedig további gyomorpanaszok nélkül elengedték.

A gasztrikus bezoárok ritkák, és nem specifikus panaszokat okoznak. Általában véletlenül derül fény a jelenlétükre, miközben a páciensek felső gasztrointesztinális endoszkópián vagy képalkotó vizsgálaton vesznek részt. A bezoár egy lenyelt és a gyomorban összegyűlt, idegen anyagokból álló gömb (többnyire haj vagy rost), mely nem tud eljutni a belekig. Összetételük szerint két csoportba osztják őket:

  • Növényi bezoárok (a növényrészekből létrejövő bezoárok a leggyakoribbak, az esetek többségéért a datolyaszilvából álló diospyrobezoárok a felelősek.
  • Hajból/szőrből álló bezoárok

A bezoárok előfordulási rátája igen alacsony, az értelmi fogyatékkal élők, valamint az érzelmi zavarokkal küzdő gyermekek körében magasabb a kockázat, általában 10-19 éves nők körében a leggyakoribbak. Eltávolításukhoz esetenként sebészi beavatkozásra van szükség (kiváltképp a haj-/szőrbezoároknál, melyek gyakran nagy méretűek). A kisebb bezoárokat endoszkóp segítségével lehet eltávolítani.

 

Forrás: International Journal of Eating Disorders

 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.