hirdetés

C-vitaminnal a gyógyszerrezisztens Mycobacterium ellen

A Yeshiva Egyetem kutató a közelmúltban hozták nyilvánosságra meglepő felfedezésüket, miszerint laboratóriumi kultúrákban a C-vitamin hatásosnak mutatkozott a gyógyszerrezisztens tuberkulózis (TB) gyógyításában. 

hirdetés

A vizsgálatról a Nature Communications adott hírt.

Az eredmények azt jelzik, hogy az alkalmazott antituberkulotikum C-vitaminnal történő kiegészítése lerövidíti a szükséges terápia idejét és új távlatokat nyithat a gyógyszerfejlesztésben.

A Mycobacterium tuberculosis okozta megbetegedés 2011-ben sokmillió embert sújtott szerte a világon és 1,4 millió halálos áldozatot szedett – áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik korábbi jelentésében. A betegség kezelésében egyre nagyobb problémát jelent, hogy az esetek egy része nem reagál a szokásos antituberkulotikumokra: a multirezisztens TB-ben (MR-TB) szenvedő betegek száma mintegy 650 ezerre tehető, ezen belül az extrém gyógyszerrezisztens TB (XR-TB) aránya 9 százalék körül van. A TB elsősorban az anyagilag rossza vagy közepes helyzetben lévő országok közegészségügyi problémája, és ezek az esetek teszik ki a halálozás több mint 95 százalékát.

A most nyilvánosságra hozott felfedezés annak a kutatásnak az eredménye, melyben arra keresték a választ, hogyan alakul ki a TB izoniaciddal szembeni rezisztenciája; az izoniacid hatásos első vonalbeli antituberkulotikum. A vizsgálatot dr. William Jacobs mikrobiológus, immunológus és genetikus professzor vezette, aki munkatársaival megfigyelte, hogy az izoniaciddal szemben rezisztens TB baktériumban nem található meg a mikotiol nevű molekula. „Azt feltételeztük, hogy a mikotiol előállítására képtelen TB baktérium a szokásosnál többet tartalmazhat a cisztein nevű aminosavból – magyarázza dr. Jacobs. – Azt vártuk, hogy az izoniacid iránt érzékeny M. tuberculosis-tenyészethez izoniacidot és ciszteint adva a baktérium rezisztenciát alakít majd ki. Ehelyett valami olyasmi történt, amire egyáltalán nem számítottunk: kipusztítottuk vele az egész tenyészetet.”

A kutatók gyanúja szerint a cisztein azáltal segítette elő a TB baktériumok elpusztítását, hogy „redukáló szerként” serkentette a reaktív oxigéngyökök képződését, melyek károsíthatják a DNS-t.

„Hipotézisünk tesztelésére izoniaciddal és egy másik redukálószerrel, C-vitaminnal ismételtük meg kísérletünket – folytatja a vizsgálat vezetője. – Az izoniacid és C-vitamin kombinációja teljesen baktériummentessé tette a M. tuberculosis tenyészeteket. Később csodálkozva vettük tudomásul, hogy a C-vitamin önmagában nemcsak a gyógyszerérzékeny TB-t pusztítja el, hanem MR-TB-ben és XR-TB-ben is hatásos.”

Ahhoz, hogy klinikai vizsgálatokban is kipróbálhassák a C-vitamin ilyen irányú alkalmazását, előbb fel kellett tárni a C-vitamin letális hatását magyarázó mechanizmusokat. A további kutatásokból kiderült, hogy a C-vitamin a Fenton-rekación keresztül fejti ki hatását, melynek nyomán a vas – más molekulákkal reakcióba lépve – reaktív oxigéngyököket képez, melyek elpusztítják a TB baktériumokat.

„Egyelőre nem tudjuk, hogy a C-vitamin embereknél is hasonlóan működik-e, de a mostani kutatás megfelelő alapot teremtett a klinikai vizsgálatokhoz. Nagy előny, hogy a C-vitamin köztudottan olcsó, széles körben hozzáférhető és igen biztonságosan alkalmazható szer. Ha semmi másra nem jó a mostani kutatás, arra mégis, hogy egy új mechanizmus lehetőségét villantja fel a TB elleni küzdelemben.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.