hirdetés

Cannabis fogyasztás gyanúja diabéteszes ketoacidózis esetén

Ha 1-es típusú cukorbetegségben diabéteszes ketoacidózis (DKA) tünetei mellett magas a pH-érték és a bikarbonátszint észlelhető gondolni kell arra, hogy a beteg kannabiszt használ.

hirdetés

2018-ban a Colorado-i Egyetem Barbara Davis Diabetes Központjának munkatársai 450, 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőtt betegük vizsgálatakor azt találta, hogy betegeik körülbelül 30%-a használt kannabiszt, ami használatról, és ez diabéteszes ketoacidózis (DKA) kockázatának csaknem megkétszereződésével járt a nem használókhoz képest. Aztán 2019-ben a csapat a T1D Exchange országos adatait áttekintve megerősítette, hogy a kannabiszt használó 1-es típusú cukorbetegek körében kétszeresére nőtt a DKA kockázata azokhoz képest, akik nem élnek a szerrel. Míg azonban a DKA diagnosztikai kritériumai között az artériás pH<7,3 és a bikarbonát 15 mmol/l volt, ezért a jelenség megnevezésére "a kannabisz hyperemesis szindróma (HK-CHS) miatti hiperglikémiás ketózis" megjelölést javasolták.

A kannabisz hyperemesis szindróma (CHS) - melyet nemrégiben írták le krónikus vagy erős kannabiszhasználók körében – során a gyomor mozgékonyságának lelassulása ciklikus reggeli hányáshoz és hasi fájdalomhoz vezet, amelyet néha a forró zuhanyok enyhítenek. Ez a kannabisz okozta hányás az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél ketózist okozhat, ami hiperglikémiához vezethet. A tipikus DKA során viszont az inzulinhiány miatti hiperglikémia megelőzi a ketoacidózist. A tünetek viszont mindkét esetben azonosak, és mindkettőben emelkedett ketonémia – a szérum hidroxi-butiráttal mérve – és megnövekedett anionrés. DKA-ban és szokatlan sav-bázis rendellenességben tehát gyanakodni kell a kannabiszhasználatra, melyet vizeletvizsgálattal javasolt ellenőrizni. És bár az akut kezelés ugyanaz, mint a súlyos DKA esetében – inzulin és folyadék a magas anionrés megszüntetésére –, ennek a CHS-nek a hosszú távú prognózisa eltérő, mert a beteg valószínűleg visszatér a sürgősségi osztályra, hacsak nem hagyja abba a kannabisz használatát.

A fenti eredmények Halis Kaan Akturk (Barbara Davis Center for Diabetes, University of Colorado, Auro) és munkatársainak december 8-án a Diabetes Care folyóiratban online megjelent kutatásának eredményei. A csoport hasonlította össze elsőként a kannabiszt használó és a nem használó 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő, DKA-val diagnosztizált felnőttek laboratóriumi értékeit.

A tanulmányban 68, 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőttet adatait elemezték, akik összesen 172 alkalommal szorultak sürgősségi osztályos ellátásra (DKA ICD-10 kód). A kiválasztási kritériumok között szerepelt a vércukorszint > 250 mg/dl, az anionrés > 10, a béta-hidroxi-butiráttal meghatározott ketonok ≥ 0,6 mmol/l, valamint a vizelet toxikológiai szűrése a felvételkor.

A béta-hidroxi-butirát átlaga 15,3 mmol/l volt a kannabiszhasználók körében, szemben a nem használók 13,7 mmol/l értékével, ami nem jelent szignifikáns különbséget. (A szerzők nem számoltak be az egyes csoportokba tartozó egyének számáról, mivel néhányan különböző időpontokban tértek vissza a sürgősségi osztályokra, változó vizelet-gyógyszer-szűrési státuszokkal.) Az életkor és nem szerinti korrekció után az átlagos vénás pH 7,42 volt a kannabiszhasználóknál, ami szignifikánsan magasabb, mint a nem használók pH 7,09 (P < 0,0001). A szérum anionrés 20,9 mmol/l volt a kannabiszt használóknál, szemben a nem használók 23,9 mmol/l-rel (P = 0,01). A szérum-bikarbonát 19,2 mmol/L és 9,1 mmol/L volt a felhasználók és a nem használók körében, ami rendkívül szignifikáns különbség (P < 0,0001). A kannabiszhasználók körében történt 74 DKA-esemény 96%-ánál a vénás pH ≥ 7,4 és a szérum-bikarbonát ≥ 15 mmol/l volt a sürgősségi osztályra történt bekerülés időpontjában.

Az eredmények alapján a szerzők a hiperglikémiás ketózist (vénás vércukorszint > 250 mg/dl, anionrés > 10 és szérum BHB ≥ 0,6 mmol/L) HK-CHS-ként határozták meg, ha a vénás pH ≥ 7,4 és a szérum-bikarbonát ≥ 15 mmol/l a sürgősségi osztályra történt felvétel időpontjában. Ezekkel a határértékekkel a HK-CHS pozitív prediktív értéke 98% volt, 97%-os szenzitivitással és 95%-os specificitással.

forrás:

https://care.diabetesjournals.org/content/early/2021/12/07/dc21-1730

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.