hirdetés

Célzott, olcsó epigenom-terápia

Nincs szükség génszerkesztésre, a gyógyítás könnyű és gyors módja a gének megváltoztatása helyett azok be- és kikapcsolásával valósulhat meg.

hirdetés

Nézzük pl. az Angelman szindrómát, amelyben egy mutáció következtében egy kulcsfontosságú gén kikapcsol az agyban, írja az epigenom-terápiát ismertető cikkében a New Scientistben Michael Le Page. A génnel magával semmi baj nincs, a betegséget a kikapcsolt állapot okozza, így ha azt valami módon újra be tudnánk kapcsolni, az egyes tüneteiben az autizmusra hasonlító kórképben szenvedők kevesebb problémával szembesülnének. Idén februárban egerek esetében már sikerült a feladatot megoldani (Protein Delivery of an Artificial Transcription Factor Restores Widespread Ube3a Expression in an Angelman Syndrome Mouse Brain, Molecular Therapy), és a kutatást vezető David Segal már humán vizsgálatok beindításáról tárgyal.

Az elmúlt években egy forradalmi jelentőségű eszköz, a CRISPR géneditálás révén olcsóvá és könnyűvé vált a sejteken belüli DNS módosítása, azonban Segal és munkatársai (University of California, Davis) azok közé tartoznak, akik tovább alakították az eszközt, és inkább a gének kontrollálására használják, nem azok megváltoztatására, azaz nem a genomot, hanem az epigenomot szerkesztik át, fejtegeti Le Page.

Ma, bár még gyerekcipőben jár, az epigenom-szerkesztés óriási sebességgel fejlődik, és van rá esély, hogy a genomeditálásnál is forradalmibbnak fog bizonyulni, már csak azért is, mivel Segal nyilatkozata szerint az epigenetikus megközelítés hasznosabb a terápia szempontjából.

A génműködés szabályozását többféle módon is befolyásolhatjuk; egyrészt beavatkozhatunk a transzkripciós faktorok – a DNS-hez kapcsolódó fehérjék, amelyek a közeli géneket ki- vagy bekapcsolják – szintjén, a másik, ennél hosszabb távú eredményt produkáló beavatkozás pedig a DNS-en lévő, szintén géneket ki- vagy bekapcsoló epigenetikus jelek (pl. metil- vagy etilcsoportok) módosítása lehet. Mint a New Scientistnek nyilatkozó másik epigenom-editálási szakember (Charles Gersbach, Duke University) kifejti: 10-15 évvel ezelőtt azt gondoltuk, hogy a genom a felelős az egészség és a betegségek alakulásáért, mára azonban kiderült, hogy valójában az epigenomon múlik sok minden, csakhogy a CRISPR feltalálásáig és a módszer epigenomra történő adaptálásáig nem volt lehetőségünk az epigenomszintű beavatkozásra.

A CRISPR maga két fő részből áll, az egyik megtalál egy speciális bázissorrendű részt a DNS-ben, majd az olló funkciójú másik rész elvágja ezen a helyen a DNS-t. Ha az ollót egyéb funkciójú alegységgel helyettesítjük, a CRISPR sok egyéb feladat elvégzésére is alkalmassá válik, így pl. olyan enzimeket helyezhetünk el az eszközben, amelyek az adott helyen elvesznek vagy hozzáadnak epigenetikus jeleket a DNS-hez. Albert Jeltschepigenetikus szerint, aki közelmúltban írt áttekintő cikkében bemutatja az epigenom-szerkesztés lehetőségeit (Epigenome Editing: State of the Art, Concepts, and Perspectives; Trends in Genetics), nem kétséges, hogy éppen forradalom történik, ami a gyógyítás könnyű, gyors és olcsó módját vetíti előre.

Egy másik epigenetikus, Jörg Tost szerint az epigenom-szerkesztés azért is kiváló új lehetőség, mert az eddigi epigenetikus terápiákkal csak nem-specifikus, globális változást lehetett elérni, míg az epigenom-szerkesztés célzott intervencióra alkalmas, használható arra is, hogy sejteket másik sejttípusba alakítsunk, továbbá sejtspecifikus promoterek alkalmazásával lehetővé teheti, hogy csak a kívánt sejttípusban történjen meg a módosítás (Engineering of the epigenome: synthetic biology to define functional causality and develop innovative therapies; Epigenomics). Mindebből a sejtek másfajta sejttípusba történő átalakítása már realitás, a már idézett Gersbach pl. fibroblasztokat alakított át neuronokká.

A kutatók reményei szerint az emberi vizsgálatok a következő tíz évben megindulnak, azonban addig még számos nehéz problémát meg kell oldani. A legfőbb ezek közül az, hogy hogyan lehet a nagy méretű epigenom-szerkesztő eszközt bejuttatni az emberi testbe (hasonló probléma hátráltatja az RNS-interferencián alapuló módszer kifejlődését is – ez a technika az mRNS blokkolásával kapcsolná ki a géneket). Amíg ezt a problémát nem sikerül megoldani, a módszer csak in vitro működhet, pl. immunsejtek szervezeten kívüli átszerkesztésével, amivel pl. rák elleni működésre vagy autoimmun folyamatok leállítására programozhatjuk őket, illetve a fiatal tudományterület számos alapvető elméleti kérdésének tisztázására.

 

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.